Росен Плевнелиев заяви, че е притеснен от разнопосочните послания, които се чуват от кабинета, и специално от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. 

Вчера тя обясни, че строителството на магистрала “Хемус“ остава приоритетно за правителството, но в момента се извършва предпроектно проучване, за да се уточни откъде точно ще минава трасето на аутобана.

Със сигурност европейски пари няма да стигнат за “Хемус“, така че ще трябва да търсим други източници на финансиране, дори и публично-частно партньорство, като вид концесия, стига да има достатъчно трафик, но това ще го каже предпроектното проучване“, призна Терзиева.

Край Шумен вече започна строителството на нова петкилометрова отсечка от “Хемус“. Трасето ще свърже магистралата с два главни републикански пътя - за София и Русе. Връзката ще се осъществи посредством изграждането на сложен пътен възел край село Белокопитово.

Оперативната програма за регионално развитие и ОП „Транспорт” не могат да бъдат предмет на различни трактовки, заяви обаче Плевнелиев. По думите му - България трябва много ясно да заяви кои са нейните приоритети в сектор транспорт и специално пътища, и как смята да ги реализира.

"Считам, че е контрапродуктивно, ще бъде сериозна заявка за забавяне, и има опасност за нереализиране на проекта магистрала „Хемус”, ако тепърва започват да се мислят някакви нови варианти", каза още президентът.

Критики към социалната политика

Държавният глава коментира и икономическата ситуация в страната и последните стъпки на правителството за справяне с кризата. Той се обяви против намеренията на управляващите да замразят увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране от следващата година и дори посочи, че пенсионната реформа трябва да бъде продължена.

Според него са нужни неотложни реформи и в други сектори, като здравеопазване, енергетика и сигурност. По думите му в здравеопазването се наливат 3.5 милиарда лева със съмнителен ефект, а преди 10 години България е давала 1 милиард лева при същата ситуация.

Президентът очаква парламентарно представените партии да се обединят около общи цели заради тежката политическа и икономическа ситуация, а не постоянно да се “разправят“.