Багерът влезе в ромския квартал в 7.30 ч. За събаряне със заповед на кмета на общината Живко Тодоров са определени 55 незаконни постройки.

Вижте снимки>>>

Днес бяха съборени 33 постройки, голяма част от тях масивно строителство.  Утре отстраняването на незаконните сгради ще продължи. Строителната площадка на незаконните строежи е оградена със сигнални ленти, а целият район е отцепен от полицията.

За операцията по събарянето на постройките в града са командировани 100 жандармеристи от Бургас, Пловдив и Кърджали, съобщи кметът Живко Тодоров. Той определи акцията като много успешна и добави, че не очаква засилване на напрежението. По думите му ромите сами са започнали да свалят тухли и керемиди, за да могат да ги използват отново, но не за незаконно строителство.

"По закон в парк не може да се строи и затова сме предприели мерки. Там не могат да бъдат узаконени тези постройки. Не можем да чакаме една трагедия като във Варна да се случи в Стара Загора, за да се предприемат мерки и ние трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни към погазването на закона, без значение от етническа принадлежност, религия и т.н.”, подчерта кметът на Стара Загора.

Сблъсъци и арестувани

Още преди началото на акцията жителите на ромския квартал бяха издигнали барикади и се готвеха да пазят къщите с телата си, но бяха разпръснати от жандармерията. Напрежението ескалира, след като започна събарянето – десетки роми се качиха на покрива на къща и започнаха да вадят керемиди от покрива, които хвърлят срещу жандармерията.

Няколко души хвърляха и камъни по полицаите, като двама бяха задържани. Разгневени роми са били усмирени с белезници, съобщи БТА.

Жандармерист и двама полицаи са получили леки наранявания и охлузвания, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тримата пострадали са прегледани, оказана им е медицинска помощ.

Срещу двама жители на квартала, мятали предмети по представителите на реда е образувано бързо производство. Те са задържани за 24 часа. Материалите по случая ще бъдат докладвани в прокуратурата.

Ромите попитаха кмета на Стара Загора Живко Тодоров, защо, ако къщите им са незаконни, имат електричество и вода, а той отговори, че това е правено винаги преди избори, предаде БНР.

Акцията се подготвя повече от половин година, назначен е оперативен щаб, ръководен от заместник-кмета Йордан Николов и главния архитект на Стара Загора Иван Кирчев и с участието на представители на Областна дирекция на МВР, на отдела за „Закрила на детето” и на дружествата ВиК и ЕВН.

Кметът на Стара Загора заяви, че това е началото и ще бъдат съборени всички незаконни къщи в ромския квартал, който увеличава територията си за сметка на боровата гора в парка "Аязмото". През последните години няма лято, през което да не избухне умишлен пожар в района.

На къщите, определени за събаряне, предварително е изключено електричеството и водоснабдяването. Имуществото на собствениците, които не желаят доброволно да го изнесат, ще бъде оставено на съхранение в „Парова централа-Железник”, след като бъде описано от специална комисия.

За премахването на незаконните постройки е избрана фирма чрез обществена поръчка. Акцията бе отложена веднъж заради отказ на полицията да осигури охрана на обществения ред и заради предизборната кампания за евродепутати, припомня БНР.

Само едно семейство е кандидатствало за общинско жилище, но го е напуснало дни след настаняването му.