Това предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на информация на лекари от римската Спешна медицинска помощ. Сред ранените има и протестиращи, и полицаи. Десетина души са арестувани.  

Сблъсъците бяха в района между улица Корсо и Площада на народа, около сградите на двете парламентарни камари, в района на министерския съвет и на резиденцията на Берлускони. Протестиращи превзеха и градините около Вила Боргезе.

 Протестът започна първоначално като демонстрация на студенти срещу реформата на университетите. Те тръгнаха в няколко шествия и се събраха в центъра на Рим. Към тях се присъединиха и недоволни от икономическите реформи на Берлускони, безработни и жители на Акуила, пострадали от катастрофалното земетресение от 2009 г. Днес правителството на премиера Силвио Берлускони оцеля при два вота в двете камари на италианския парламент.  

Протестът бързо прерасна в размирици. Подпалени бяха коли и контейнери, протестиращите хвърлиха бомбички, замеряха полицията с яйца и камъни, чупеха с прътове и изтръгнати пътни знаци витрини и банкомати, а някои дори се опитаха да нахлуят в Сената и в сградата на Гражданска защита. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разпръсне недоволните.

Протестни акции се проведоха и в Милано, Палермо, Катаня, Бария, Каляри, Генуа, Неапол и Торино.

Около 130 хиляди души ще загубят работата си, защото реформата на правителството ще отреже 7, 8 милиона евро от сектор образование.
Промените предвиждат един учител да преподава по всички предмети в началното училище. Учебната седмица ще бъде намалена и от 29-31 часа едва до 24, което ще затрудни ежедневието на родителите. Реформата включва и редица спорни правила, като това децата на имигранти, които не говорят италиански, да имат отделни часове. Новият закон предвижда реорганизация на финансирането на висшите учебни заведения и научните изследвания.