Първо избухна бомбата в швейцарското посолство, няколко часа по-късно последва взривът в чилийското.

Служителят в швейцарското посолство е получил сериозни наранявания на двете ръце при отварянето на пакета и е приет в болница, съобщи италианската осведомителна агенция АНСА, цитирайки службите за спешна помощ, предаде БГНЕС. 53-годишният мъж е без опасност за живота, но има риск за едната или двете му ръце.

Колетът-бомба, избухнал в чилийското посолство, е бил адресиран до чилийска културна асоциация, съобщи министърът на външните работи на латиноамериканската страна Алфредо Морено, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Пакетът е бил жълт с големина на видеокасета.

След двата взрива от прокуратурата в Рим започнаха разследване по подозрения за „атака с терористични цели”, свързвайки ги с бомбените атаки над посолства в Атина миналия месец.

По-късно италианска анархистка групировка пое отговорността за двата атентата, съобщи ДПА, като се позова на агенция АНСА, предаде БТА. Декларация, с която се поема отговорността за експлозиите, била извадена от малка кутия, намерена близо до един от ранените служители. Според АНСА въпросната групировка се наричала "Неофициална анархистка федерация" (Federacione Anarchica Informale).

След експлозиите италианската полиция започна проверки на всички чуждестранни посолства и консулства в Рим, заяви говорител на полицията, цитиран от АФП, на която се позова "Фокус". Междувременно телевизия „Евронюз” съобщи, че подозрителен пакет е бил открит в посолството на Украйна в италианската столица, но не бе открита бомба в него.

Италианският министър на външните работи Франко Фратини заяви, че има „сериозна заплаха” за всички чужди посолства в Рим. Той предупреди и италианските посолства в чужбина да завишат мерките си за сигурност.

Кметът на Рим Джани Алемано каза, че в двата взрива има "международна следа" и че инцидентите нямат нищо общо с откритото неотдавна деактивирано устройство във влак на римското метро, предаде БТА. В пакета имаше стоманени тръби и запалителен прах.

Вечерта и швейцарската полиция бе вдигната на крак. Част от сградата на представителството на ЕС в Берн бе евакуирана заради проверка на подозрителен пакет, който се оказа коледен подарък, предаде Ройтерс. Пакетът е бил адресиран до представителя на ЕС Михаел Райтерер, говорителка на полицията в Берн.

След атентатите в Атина, мерките в българските дипломатически представителства са били засилени и остават такива и към момента, каза за  говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева по повод  бомбите в дипломатическите представителства на Швейцария и Чили в Рим. „Тези мерки останаха засилени, така че това е ситуацията и към момента", допълни тя.

Миналия месец посолства в Атина бяха атакувани от колети-бомби. Тогава бяха обезвредени общо 14 взривоопасни колета. Такъв бе открит своевременно и в българското посолство в гръцката столица. Тези атентати бяха приписани от гръцката полиция на местни анархистки екстремисти.

Последна актуализация в 22.40 ч.