Колет за посолството на Мексико избухна вчера в куриерска компания в Атина. По-късно, също вчера, полицията залови двама екстремисти с взривоопасни пратки до френския президент Никола Саркози и за дипломатическите мисии на Холандия и Белгия в гръцката столица.

Няма ранени при контролирания взрив на колета-бомба в българското посолство. Съмнителната пратка е получена днес сутринта, каза говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Весела Чернева, цитирана от "Фокус".

Детектор е открил съдържание на метал в пратката. Според опаковката на колета, той е изпратен от гръцки бизнесмен, председател на Гръцко-българската търговска асоциация.
Той не може да си спомни да е пращал такъв колет, каза Чернева. Получател е българското посолство, което пък не е поръчвало оборудването, за каквото се твърди, че е съдържанието на пакета.

Въпросният човек е Панайотис Куцикус - председател на Българо-гръцката търговска камара, съобщи БНТ. В интервю за телевизията той разказа:
"Днес в 9 часа българският посланик ми се обади, за да ме пита дали
съм му изпращал писмо или нещо подобно. Аз му казах "Не". През
последните два месеца не сме изпращали нищо до българското посолство. Мисля, че са терорости. Ние имахме големи проблеми през последните
3-4 дни. Те използват различни имена за да изпращат колети до
посолствата". 

Министърът на външните работи Николай Младенов разговоря със своя гръцки колега Димитрис Друцас и му благодари за бързата и професионална реакция на гръцките сили за сигурност.

Бомба гръмна по-рано днес в посолството на Швейцария в центъра на гръцката столица, съобщиха световните агенции. Няма ранени.
Персоналът на посолството е изхвърлил на двора подозрителен пакет, който избухнал. По-рано бе съобщено, че неизвестен мъж е хвърлил взривното устройство в двора на посолството.

По непотвърдени данни малко след експлозията близо до мисията е арестуван един човек.

Експлозия избухна малко след обяд и пред посолството на Русия в Атина, предаде АФП. Няма информация за жертви и щети.
Пакетът е избухнал, докато полицията е пътувала към посолството, но няма информация за пострадали, заяви представител на гръцките правоохранителни органи, пожелал анонимност, пише Ройтерс.

Гръцката полиция е обезвредила още два подозрителни пакета, адресирани до посолствата на Чили и Германия, съобщи Ройтерс.
Пакетът до чилийското посолство е предаден директно на полицията от служител на куриерска фирма, който помислил, че има нещо нередно, каза представител на полицията. Пощальонът го дал на униформени до сградата на парламента, където сапьорите го взривили.
Посланичката на Чили каза, че детонираният пакет с взрив е адресиран до нея, съобщи Ройтерс.

Колетът до германското посолство е открит в куриерска компания. Той бил изпратен там, но след това върнат в куриерската компания, защото липсвал подател.

Гръцката полиция подозира, че местни крайнолеви групировки стоят зад изпращането на колети-бомби.
Кампанията с експлозивите идва в навечерието на местните избори в Гърция в неделя, в период на социална нестабилност на фона на мерките по затягане на коланите, предприети от социалистическото правителство.

Деветте колета-бомби от вчера и днес са били изпратени в понеделник, съобщи по-късно днес полицейски източник.

Взети са всички мерки за опазване на здравето и сигурността, както на дипломатите у нас, така и на всички граждани в България, заявиха от МВР в отговор на въпрос как се охраняват посолствата у нас, предаде КРОСС. Повече подробности дали ще бъде повишено нивото на сигурността, както при охраната на посолствата, така и на границите на България, от МВР не коментираха, с мотив, че информацията е свързано със сигурността на страната.

Междувременно в канцлерството на Ангела Меркел беше изпратен пакет, в който най-вероятно също има взривове.

Новината е актуализирана в 18,00 ч.