Общата декларация за бъдещето на Европейския съюз, приета от лидерите на 27-те страни членки на ЕС на юбилейната им среща в Рим днес, слага началото на промени в съюза в атмосфера на засилващ се оптимизъм, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер на пресконференция за резултатите от срещата в италианската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според него Римската декларация, приета точно 60 г. след забележителния Римски договор, положил началото на европейското обединение, е добра отправна точка за широки дискусии за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания.

"Атмосферата сега е такава, че можем да подходим по този въпрос с увереност", подчерта той.

Лидерите на страните-членки определят четири задачи на развитието на общността без Великобритания: безопасна Европа, процъфтяваща и устойчива Европа, социална Европа, по-силна на световната арена Европа.

"Ние ще преследваме тези цели, като твърдо вярваме, че бъдещето на Европа е в собствените ни ръце и че Европейският съюз е най-добрият инструмент за постигането на нашите цели. Ние се ангажираме да се вслушваме в опасенията, изразени от нашите граждани, и да реагираме на тях и ще работим съвместно с нашите националните парламенти. Ще работим заедно на най-подходящото и ползотворно равнище. . .

Ще оставим необходимата свобода на действие на различните равнища, за да засилим потенциала на Европа за иновации и растеж. Ние желаем Съюзът да действа мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ще поощряваме един демократичен, ефективен и прозрачен процес на вземане на решения и постигането на по-добри резултати", подчертават лидерите.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че запазването на единството на 27-те след предвиденото напускане на Великобритания е единственият път да се гарантира оцеляването на ЕС.