Това съобщи Ройтерс, като се позова на Си Ен Ен. Той почина в болница, след като в събота му бяха направени няколко операции след скъсване на аортата.

Холбрук е отправил силни последни думи, преди да бъде упоен и подложен на операциите, продължили общо 21 часа, пише вестник "Вашингтон пост", цитиран от АФП и БГНEС.
"Трябва да спрете тази война в Афганистан", е заявил той на своя пакистански хирург, разказват членове от семейството му, пожелали анонимност. 

Холбрук е служил при всички президенти на САЩ от Демократическата партия от Джон Кенеди насам. Той е смятан за архитект и основен посредник при сключване на договора от Дейтън през 1995 г., с който бе сложен край на войната в Босна, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
Холбрук е бил посланик на САЩ в ООН и в Германия. Два пъти е заемал поста помощник-държавен секретар.

Списание "Тайм" нарече Холбрук "най-упорития тактик в дипломацията" и си спечелил прякора "Булдозера". "Ако Ричард ви се обади и ви помоли за нещо, отговорете с "да". Ако кажете "не", в крайна сметка пак ще кажете "да", но пътят ви до там ще бъде много болезнен", заявил бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, цитиран от АП.
Холбрук е бил номиниран седем пъти за Нобеловата награда за мир.

Ричард Холбрук бе яростен критик на политиката на президента Джордж Буш Младши в Афганистан, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
Постът, който той зае в администрацията на президента Обама като специален пратеник за Афганистан и Пакистан, бе смятан за критично важен за усилията на Белия дом да се справи с терористичната мрежа Ал Кайда и с талибаните в района.

Смъртта на Холбрук "е загуба за американския народ", заяви афганистанският президент Хамид Карзай. Отношенията между опитния американски дипломат  и афганистанския президент понякога бяха обтегнати.
"Пакистан загуби един приятел", е реакцията и на президента Асиф Али Зардари.

Високопоставени американски представители също са опечалени от новината за кончината Холбрук. Президентът Барак Обама го определи като "истински титан на американската външна политика, който е направил САЩ по - силна, по-безопасна и по - уважавана държава. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която обяви смъртта на Холбрук, заяви, че това е "тъжен ден" за нея и за Съединените щати.