На втора позиция е Плевнелиев - с 53.5% одобрение, а на трета - Борисов  - с 50.0%. Следват ги вътрешният министър Цветан Цветанов - с 44.3%, регионалният Лиляна Павлова - с 43.9%, земеделският Мирослав Найденов - с 43.8% и Николай Младенов - с 41.9%.

След тях се нареждат политици извън кабинета. Рейтингът на Меглена Кунева, която създава нова партия, е 41.2%, следвана от бившия президент Георги Първанов - с 40.4%.

За последния месец Цветан Цветанов и Николай Младенов добавят по 2% одобрение, а Мирослав Найденов – 3%. Най-висок е обаче ръстът на одобрение при новите членове на кабинета - икономическият и здравният министър Делян Добрев и Десислава Атанасова – с по 11%, както и при Лиляна Павлова – с 5%.

Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна група с 28% одобрение. Доверието към него нараства с 5 пункта след конгреса на БСП.
Сред лидерите на парламентарни групи най-висок ръст на одобрението се забелязва при Ахмед Доган, чийто рейтинг е 12.3 на сто.
След оставката си като лидер на СДС, Мартин Димитров запазва без промени рейтинга си - около 12 на сто.
Иван Костов печели нови 2% одобрение, като и неодобрението към него намалява с 3 пункта.
На въпроса: "Кой печели от разцеплението в Синята коалиция", 26 на сто от анкетираните посочват ГЕРБ, а 19 процента - БСП. Най-голям дял обаче - 38 процента, смятат, че от разцеплението не печели никой.

Ако парламентарният вот се провеждаше през последната седмица на май, в Народното събрание биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС и новата партя на Кунева "България на гражданите", показва още социологическото изследване. Управляващата партия би получила 31.1% от гласовете на избирателите, БСП – 17.9%, ДПС – 7.0%, а "България на гражданите" - 5.5%. ГЕРБ запазва 71% от избирателите си от 2009 г., БСП – 81%, а ДПС – 85%. Според НЦИОМ партия на Кунева дава сериозна заявка за присъствие в следващия парламент, но категорични изводи могат да се правят след по-продължителен период на наблюдение на обществените нагласи.
За последните шест месеца след местния вот и президентските избори, нараства увереността, че кабинетът ще изкара пълния си четиригодишен мандат, 72 на сто от анкетираните смятат така.

Най-харесваната институция е полицията - с одобрение от 49 на сто, като тя печели нови три процента подкрепа в сравнение с април. Следват я правителството - с 36 на сто, и парламентът - от 25.2 на сто. 
С по 5% за последния месец расте одобрението към съда и към прокуратурата, без обаче да стои под въпрос високата критичност на българите към двете институции. Промяната до голяма степен се дължи на публичното огласяване на работата по знакови дела, което привлича обществения интерес.