Изгорялата спирка ”Вишнева” още не е ремонтирана

stat
15:06  |  12 октомври 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Пожарът на емблематичната спирка избухна на 19 юли Пожарът на емблематичната спирка избухна на 19 юли
Сн.: Официална фейсбук страница

Близо три месеца след пожара на любимата на столичани спирка "Вишнева" в столичния квартал "Лозенец", ремонт не е започвал.
На 19 юли огънят изпепели част от покрива и дървената дограма на прозорците. Разследването по случая установи, че инцидентът е умишлен – запалена е кофа в близост до сградата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова тогава заяви, че къщичката ще бъде възстановена в най-кратки срокове. 

Три месеца по-късно обаче ремонт дори не е започнал, а са извършени единствено укрепителни дейности, предаде bTV. Разрушенията и днес личат – покривът на постройката е покрит с найлон, по който обаче има огромни дупки. Изгорелите греди на тавана също създават предпоставки за инцидент.

Според софиянци, има опасност сградата да се срути.

Изключително лошото е, че сега нямаме гредоред, конструкцията е застрашена, тоест къщата наистина е застрашена от самосрутване”, казва Андрей Зографски от групата "Спаси София".

От Столичния електротранспорт обаче отхвърлиха тази вероятност.

„Във всички случаи сградата ще бъде възстановена и ще бъде направена във вида, в който беше”, сподели инж. Евгений Ганчев.

Вече е сключен договор за проектиране на основен ремонт и възстановяване на сградата. Сега предстои проектиране и съгласуване с Министерство на културата.

Спирка "Вишнева" е най-живописната и емблематична трамвайна спирка в София, заради мястото сред гората.
Последно в Общество


Възражда ли се нацизмът в Европа?

Засилването на крайнодесните течения беше отбелязано от европейски експерти като един от водещите рискове пред Стария континент.