Турският президент даже даде за пример предприета преди време турска операция в Северна Сирия, предаде в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Изявлението си Ердоган направи във връзка с провеждащия се днес референдум за независимост в Иракски Кюрдистан, който не се признава от страните в района и от САЩ.

Ние имаме 911-километрова граница със Сирия. Ние никога няма да позволим подобно създаване (на терористични държави). Както казах по-рано, ние можем да дойдем ненадейно някоя нощ. Ние направихме това с операция "Ефратски щит" (в Сирия). Обсъждат се всички опции във връзка с Ирак и Сирия, заяви президентът по адрес на регионалното кюрдско правителство в Ербил.

Ердоган припомни, че Турция е прочистила зона от 2000 квадратни километра в Северна Сирия от присъствието на ИДИЛ ("Ислямска държава") и добави, че Анкара няма да се въздържи да направи това в Ирак.

Турция проведе операцията "Ефратски щит" от август 2016 г. до март тази година. Целта на офанзивата бе от района на границата да бъдат прогонени както бойците от "Ислямска държава", така и сирийските кюрдски Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Вбесен заради референдума Реджеп Тайип Ердоган обяви днес предстоящо затваряне на сухопътната граница с този район на Ирак и заплаши да спре износа на петрол от района през Турция, предаде АФП.

Тази седмица ще бъдат взети мерки. Влизанията и излизанията (през границата) ще бъдат прекратени, заяви Ердоган на форум в Истанбул.

Да видим по какви канали и къде (Иракски Кюрдистан) ще продава своя петрол. Ваните са при нас. След като веднъж затворим ваните, тази работа е приключена, добави той в смисъл на заплаха за спиране на износа на петрол от Иракски Кюрдистан - мярка, която може да задуши икономиката на този район.

Около 550 000 барела петрол от 600 000 барела дневно, произвеждани от Иракски Кюрдистан, се изнасят по петролопровод, стигащ до турското пристанище Джейхан на Средиземно море в Южна Турция.

Ердоган разговаря днес по телефона с руския президент Владимир Путин за референдума за независимост на кюрдите в Северен Ирак. Двамата поставиха акцент на териториалната цялост на Ирак и на Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на източници от кабинета на Ердоган.