"За" присъединяване на страната са пуснали бюлетини 67% от участвалите в референдума, показват данните от преброяването в четвърт от общо 6 750-те избирателни секции, предаде БГНЕС.
 
Президентът Иво Йосипович, който предвиди подобен развой, бе казал, че присъединяването на страната му към EС на 1 януари 2013 година "ще стане повратна точка към по-добро в историята на Хърватия". А след като пусна бюлетината си той заяви: "Днес е голям ден за Хърватия. Очаквам с нетърпение цяла Европа да стане мой дом".

В същото време премиерът Зоран Миланович, който пое поста само преди месец, изрази разочарованието си от ниската избирателната активност. Два часа преди края на гласуването тя бе 33.79 процента, а накрая достигна 43,58 на сто. Това е по-малко от активността по време на парламентарните избори миналия месец, която бе 54,32 на сто.
 
"Щеще да е по-добре, ако избирателната активност бе по-висока. Хората очевидно са разочаровани...това е послание заради ситуацията в страната, послание към моето правителство", заяви Зоран Миланович.