Прекратяването на разследването е заради липса на престъпление. Постановлението на великотърновските окръжни прокурори е от 8 май - няколко дни преди изборите, но за него бе съобщено едва днес. Междувременно Цветанов бе избран за депутат като водач на листата на ГЕРБ във Велико Търново.

В края на 2010 г. четиримата лекари
- Димитър Сотиров, Катя Гецова, Стефан Лазаров и Михаил Милатович, бяха обвинени от Цветанов, че умишлено са умъртвили новороденото дете на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева.

Лекарите твърдяха, че детето е мъртвородено, но няколко дни по-късно бяха показно арестувани. Цветанов твърдеше, че те умишлено са оставили живото бебе във фризер. Министърът дори прочете от парламентарната трибуна СРС-та на разговори между тях, които според него доказвали вината им.

От прокуратурата сега уточняват, че по делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми.

Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство, заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна водят до извод, че след раждането бебето е било в състояние на висока мозъчна смърт и само е проявявало жизнеподобни признаци.

Държавните обвинители смятат, че лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за "имитация на жизнена дейност". Затова последвалите действия на гинеколозите - документирането на случая като аборт, а не като раждане, и неизпращането на трупчето за аутопсия - не са престъпление, тъй като бебето не е било живородено.