Това съобщи говорителката на Окръжна прокуратура Румяна Ирманова, цитирана от Дарик радио. Срещу тях е образувано досъдебно производство по член 116 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 10 до 20 години за умишлено убийство.

Сред четиримата задържани е и д-р Димитър Сотиров - началник на АГ-отделението, съобщи комисар Живко Коцев, директор на ОДП- Велико Търново, цитиран от "Фокус". Останалите доктори в ареста са Стефан Лазаров, Катя Гецова и Михаил Милатович.

Снощи полиция и дознатели разпитаха 16 лекари, медицински сестри и акушерки, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
По думите му в полицията във Велико Търново е получена информация, че на 28 ноември следобяд в горнооряховската болница е родено бебе от 17-годишна майка от Лясковец, което впоследствие е било умишлено умъртвено от лекарския екип, който го е израждал.

Преди три дни непълнолетна ученичка постъпила по спешност за преждевременно раждане при д-р Стефан Лазаров, предаде "Стандарт нюз". Той й казал, че е родила мъртво дете. Бебето обаче се оказва живо. Гинекологът изпаднал в паника и по телефона започнал да обсъжда какво да прави с него. GSM-ът му обаче бил подслушван заради разследване срещу шефа на болницата и кмета на Горна Оряховица.

Междувременно от пресцентъра на МВР съобщиха, че след раждането лекарите казали на майката, че бебето е мъртво, а то било оставено в стая в отделението. Случайно минала покрай него служителка забелязала, че детето се движи и съобщила на лекарите, че новороденото е живо. Изяснено е, че то е преместено в кувьоз, след това няколко пъти извеждано оттам и местено по неясни причини. Около 20 часа след раждането си бебето е починало. Майката се усъмнила в твърденията на лекарите, че детето е родено мъртво и подала сигнал в полицията.
 
Тялото на детето е намерено в камера, в която се съхраняват биологични отпадъци, предназначени за изпращане в София за изгаряне, съобщи комисар Живко Коцев, директор на Областна дирекция на МВР-Велико Търново.

Според колегите на задържаните обаче 17-годишната майка е постъпила в болницата със симптоми на спонтанен аборт. Плодът е бил между 21-вата и 23-та гестационна седмица и е бил мъртъв още при раждането, твърдят те, предаде bTV.
„Плодът беше цианотичен, без тонус. Аз аспирирах - устната кухина, стомаха, след това обдишвах, не се появи никаква реакция. Като го прослушах нямаше сърдечна дейност, нямаше дихателна дейност. След това поне 10-15 минути продължавах да прилагам методи за съживяване, но нищо не се получи. Така че около половин час съм се занимавала с бебето”, каза педиатърът д-р Божидарка Дончева.

По думите на директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров роденото бебе не било дете, а "изхвърлен абортивен плод".
Майката била бременна от приятеля си ром, но криела от родителите си и учителите.

Назначена е комплексна съдебно медицинска експертиза в Александровската болница в София, която трябва да установи причините за смъртта на бебето.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов е разпоредил проверка в болницата в Горна Оряховица. Тя ще бъде извършена от Агенция "Медицински одит". След приключването й виновните лица ще понесат съответната отговорност, е заявил Константинов, цитиран от БТА.

Последна актуализация в 14.30 ч.