"Ние никога няма да се откажем от правото да изстреляме спътник за мирни цели, което е легитимно право на една суверенна държава и основен етап за икономическото развитие", цитира думите на източника си КЦТА, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

По-рано Пхенян съобщи, че е поканил чуждестранни журналисти и експерти - без да спомене НАСА - да присъстват на изстрелването на ракетата носител "Инха-3", запланувано между 12 и 16 април. Извеждането на спътника в орбита е посветено на 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир-сен.

Твърденията на президента на САЩ Барак Обама, че това ще е провокация, произтичат от неговата погрешна концепция, коментира неназованият говорител. Той увери, че ракетата ще бъде изстреляна за мирни цели.

Редица страни, в това число САЩ, Япония, Русия и Южна Корея, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, вече призоваха Пхенян да се откаже от плановете си.
В момента в Южна Корея заседава форум, посветен на сигурността на ядрените материали, за да не попаднат те в ръцете на терористи.
Макар и косвено, доминираща тема на тази среща е севернокорейската ракета. САЩ и техните съюзници твърдят, че това е завоалирана маневра, за да се тества балистична ракета, което заедно с ядрените опити е забранено с резолюция на ООН.

Вчера американският президент Барак Обама заяви пред студенти в Сеул: "Искам да се обърна директно към ръководителите в Пхенян. САЩ нямат враждебни намерения спрямо вашата страна. Ние искаме мир. Но вече трябва да е ясно, че вашите провокации и продължаването на програмата за ядрено оръжие не гарантира сигурността, към която се стремите, а я намалява." Обама също така подчерта съвсем ясно, че подходът на Пекин към своя севернокорейски съюзник "няма да сработи".

Китай не призова директно КНДР да се откаже от изстрелването на ракетата, но апелира към сдържаност всички заинтересовани страни

Министърът на отбраната на Япония Наоки Танака заповяда въоръжените сили да бъдат приведени в повишена готовност в случай, че севернокорейската ракета носител, чието изстрелване е насрочено за средата на април, падне на територията на страната, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Япония обяви, че е взето решение в страната да бъдат разположени противоракетни комплекси "Пейтриът ПАк-3". Те ще бъдат разположени на островите Ишигаки, Мияко и Окинава и в района на Токио.