"Подкрепям евентуално развитие" при тези мерки, в чийто контекст румънците и българите се разглеждат като идващи от страни извън Общността, при все че държавите им членуват в Европейския съюз. Това Еро заяви в отговор на въпрос пред радио Ер Ем Се и телевизия Бе Еф Ем, предаде АФП.

Временните мерки ограничават длъжностите, достъпни за тези участници в трудовия пазар, в рамките на 150 професии, където съществува "напрежение", след като им бъде издадено разрешително да работят и работодателят плати съответната такса във френската служба по имиграцията и интеграцията.

Ограниченията може да бъдат вдигнати само с едно решение на кабинета, както направиха вече Италия и Ирландия, посочва АФП, цитирана от БТА.

Същевременно Жан-Марк Еро защити своя вътрешен министър Манюел Валс, критикуван за това, че разпореди през лятото да бъдат разтурени ромски лагери. "Трябва да погледнем нещата в лицето: бордеите се разшириха", констатира премиерът и нарече това "неприемливо". "Решенията на правосъдието трябва да се изпълняват. Моят дълг е да намирам изходи, действайки прозрачно, твърдо и човечно", каза той.
Жан-Марк Еро се очаква да председателства днес следобед министерска среща по ромския въпрос, след което да приеме правозащитници от организацията "Ромйороп", добавя АФП.

Асоциациите за защита на правата на ромите вече заявиха, че Париж трябва да отмени съществуващите ограничения, които пречат на ромите да получат работа, както това е възможно за всеки френски гражданин.Така смятат , които са единодушни, че ако ограниченията се премахнат, това ще подобри положението на малцинството във Франция.

Вестник „Фигаро” припомня, че за да се предотврати масов приток на имигранти след влизането на България и Румъния в ЕС през 2007 година, за техните граждани бяха въведени „преходни разпоредби”, които все още действат в осем европейски страни.

Според ЕК вдигането на забраната едва ли ще предизвика вълна от имигранти във Франция, тъй като мерките така или иначе не са имали разубеждаващ ефект за желаещите да потърсят препитание в страната.

В средата на юли сенаторката от партията на Зелените Алин Аршембо обяви по БНР, че е вносител на проекторезолюция в Сената, която призовава правителството незабавно да отмени преходните ограничения за достъп на български и румънски граждани до трудовия пазар на страната. Тя изрази надежда ограниченията да отпаднат до есента.