Борисов заяви, че практиката показва, че след стаж поне 50% си намират работа, предаде "Фокус".

"Това са много пари и в рамките на месец водим много активна кампания тези пари да достигнат до младите хора и не само. Стоят пари, очакват всички, които са до 29 години, шест месеца да могат да работят, да могат да повишават квалификацията си, за което получават заплати", добави министър-председателят.
Според него борбата е за всяко работно място, защото то означава едно семейство да не живее в мизерия. Той изрази надежда да се открият нови работни места, включително чрез големи инвестиционни проекти като тези от катарска страна.

"Много е важно работодатели и синдикати да подкрепят министерството в тази инициатива", добави Борисов и призова малките и средните фирми да кандидатстват с проекти по ОП "Конкурентоспособност" по която има финансиране от 1 милиард лева. "Тези проекти също създават заетост и никак не е трудно да се кандидатства. Добре сте дошли да си вземете парите. Насила никой не може да ви ги даде", допълни премиерът.

"С този документ поемаме общ ангажимент намирането на работа за младите хора да стане приоритет", каза от своя страна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА. Той посочи, че през май безработицата е била 11%, при 11,4 на сто през април и изтъкна, че само за един месец безработните са намалели с 13 000 - от тях 3000 млади. Минимум 22 000 души трябва да бъдат назначени на работа през тази и следващата година по тази програма.

"Единственото, което се иска от младите хора, за да бъдат наети по програмата, е да се регистрират в бюрата по труда. Когато бъдат наети, те ще получат по програмата заплата и осигуровки според минималния праг на работата, която извършват. Отделно ще се изплаща и половина минимална работна заплата и за наставник на наетия млад служител", уточни министърът.

Лидерът на КТ "Подкрепа"Константин Тренчев коментира, че с тази програма се насърчават младите хора да се реализират в страната. "Тук те ще създадат семейства и ще помогнат за решаването на друг голям проблем - намаляването на нацията", каза той.

По-късно днес парламентът отхвърли на първо четене законопроекта на левицата, който целеше насърчаване на наемането на млади хора без трудов опит на първо работно място. С допълнение в Закона за насърчване на заетостта БСП предлагаше работодателят да бъде облекчен от заплащане на осигурителни вноски за негова сметка за период от четири до шест месеца. Същевременно се предвиждаше работодателят да запази заетостта на работника или служителя за период равен на субсидирания. Предлагаше се и средствата да се осигуряват от държавния бюджет чрез Националния план за действие по заетостта.
Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че единствената причина за отхвърлянето на законопроекта е, че е внесен от опозицията. Според него ПГ на ГЕРБ имат същото отношение към младите, както и премиера, който "ги прати да стават овчари".