Земеделският министър Мирослав Найденов уточни, че те ще бъдат поканени на разговори във ведомството му, могат да им бъдат наложени и санкции до 50 000 лева, предаде Дарик радио.

Средствата, отпуснати за тютюнопроизводителите, са обвързани с преориентиране към други сектори – зеленчукопроизводство или животновъдство. По думите на Борисов пушенето се забранява в Европа и Америка и това се отразява на техния бизнес, затова им даде съвет: „Българското земеделие, и преди всичко животновъдство, има огромна възможност, особено в този регион. Огромно търсене има на овче и агнешко, а не можем да намерим овчари, работници за зеленчукопроизводство, за животновъдство. Записват се на борсата като безработни. Колко милиарди отиват в земеделието, възползвайте се от него! Има много по-леки професии, но за сметка на това в следващите години храната, било то жито, царевица или месо, ще има огромно търсене”.

Тютюнопроизводителите обаче заявиха, че тяхното производство има пазар – в Арабския свят и Русия. Оплакаха се обаче, че с преференции са тютюните, отглеждани в Южна България.
Производители от Силистренско пък се жалваха, че частни фирми не са им платили изкупен тютюн от миналата година.
„Извикали сме ги другата седмица да ги натиснем, въпреки че това са частни фирми. Ние платихме нашата част, сега ще натискаме и фирмите, но знаете те как са създадени”, коментира министър Найденов.

„Единственото, което мога да направя, е, като ми дадете всички жалби, да говоря с прокуратурата”, добави Бойко Борисов.