Решението на висшите магистрати дойде след "извънредна точка" в официалния дневен ред на заседанието на съвета. Предложението бе внесено от председателя на комисията за наблюдение на обществено значимите дела Пламен Стоилов.

Този път повод за инспекцията е дело, започнало през 2004 г. и прекратено по давност миналия месец. То касае злоупотреби с пари от ЦКБ.

Съдия Петя Крънчева е фаворитка на шефа на СГС Владимира Янева. По нейно настояване кадровиците направиха Крънчева зам.-председател на съда и уволниха съдийката Мирослава Тодорова, въпреки че и към двете има упреци за просрочени дела, писа в. "Сега".

Разпоредената проверка е за година – от юни 2011 до юли 2012 г. Причина да не се прави проверка за по-голям период от време е, че до 30 юни 2011 г. Крънчева вече е проверявана от Инспектората за забавени дела.
Тя беше предложена за наказании от Инспектората към ВСС заради големия брой несвършени и забавени дела, но се отърва само с "обръщане на внимание", което трябваше да й направи Владимира Янева, пише "Сега".

Министърът на правосъдието Диана Ковачева не прогнозира дали този състава на ВСС, чийто мандат изтича скоро, ще се занимае с резултатите от проверката, предаде БТА. Това според нея зависело от факта колко време инспекторатът ще проверява съдията.

По думите й всички съдии, които имат драстично забавени дела и особено, когато са погасени по давност, тези случаи да бъдат разгледани от ВСС и да бъдат наказани.

Във връзка с искането за оставка на ВСС от страна на неправителствени организации Ковачева каза, че "въпросът за оставката е въпрос на чест и всеки решава сам".

Както във всички случи до момента, така и сега, ВСС се самосезира по публикации в пресата и по други пътища за случаи, в които има драстично забавяне на дела, каза на свой ред Пламен Стоилов. По думите му, получават се сигнали за много съдии по "най-различни канали в пресата, в различни издания", но комисията се сезира тогава, когато става въпрос за по-сериозен случай. След това се сезира ВСС и се извършва проверка, обясни Стоилов. Той смята, че не е редно да се коментира наказанието, "при положение, че още не е констатирана вина".

По повод отпадналите обвинения по делото "ЦКБ" миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов, каза, че трябва да "отпаднат съмненията за прилагане на двоен аршин". Попитан директно дали очаква ВСС да отреже главата и на зам.-шефа на СГС, министърът заяви: "Разбира се! Към всички представители на съдебната система трябва да има еднакъв аршин, както ние го правим в нашите контролни органи, които имаме в МВР".

В края на юни съдия Крънчева даде дълга "ваканция" - до 4 октомври, по друго шумно дело - за убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия" през 2008 г. Причина стана отсъствието на адвокатката на подсъдимия Светлозар Стоилов. От нейно име беше представена молба за отлагане, тъй като детето й било в болница и тя трябвало да се грижи за него.

Междувременно Медиапул обяви, че Крънчева е била обект на критики и от ВКС, който през юни установил, че тя е антидатирала свое решение по дело за измама, като отбелязала на титулната страница от решението си, че то е произнесено на 20 юни 2011 г. Върховните съдии обаче открили, че по данни от срочната книга на СГС присъдата е била изготвена чак на 13 март 2012 г. Не липсвали и други подобни случаи.