Разказът на майката Радосвета Симеонова се разпространява масово в социалните мрежи с призив за справедливост, тъй като жалбата им е внесена в няколко институции, но не са получили отговор. Организирана бе и група във Facebook "Ана-Мария, ще помогнем да имаш детство!".

13-годишната Ана-Мария учи в 7 клас в столичното Помощно училище „Проф. Димитър Кацаров”, става ясно от разказа на майката. Преди това детето е било в 8-о и 10-о училища в Перник.

„На 19 септември взех Ана-Мария от 4-то Помощно училище „Проф. Димитър Кацаров” в София и установих, че спортният сутиен на дъщеря ми липсва. Момичето е с аутизъм и няма как да го съблече сама”, твърди Радосвета Симеонова.

В опит да разбере от класната и от директорката на учебното заведение "г-жа Бочева" (Венета Ал-Шериф, бел. ред.) къде е бельото на детето, майката не получава отговор. От чистачките разбира, че сутиенът е в класната стая върху гардеробчетата.

Семейството прави втори опит на 23 септември да получи обяснение какво се е случило с дъщеря им. Бащата се среща с директора, психолога и учители от Помощното училище интернат.

„В отговор на въпрос за сваленото бельо, директорката ме попита как може да е сигурна, че Ана-Мария не е дошла без бельо. Последва поредното абсурдно предположение, че можело детето ми да е дошло с два сутиена, че можело сама да си го е свалила в тоалетната, единственото място, където учениците влизали сами и накрая ми бе казано, че съм предубеден и няма смисъл да разговаряме повече”, разказва бащата на детето.

Ана-Мария отказва да напуска дома си, както и да влиза съблечена в банята. На 27 септември момичето започва да крещи на майка си „да не дава на чичкото да я пипа”, че ще слуша, като посочва гърдите си и гениталиите.

На следващата вечер се повторило същото - помолила майка си да я пази и да не дава на "учителя" да я пипа.

„Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите, чичкото й казал че ще я боли, после й казал да си обуе гащите....”, преразказва майката.

На 29 септември семейството пуска жалба в училището с настояване за разследване на случая.
От дирекцията заявяват на майката, че никой няма да повярва на дете аутист, че няма как да докажат каквото и да било с твърдението, че момичето най-вероятно се е съблякло само в тоалетната.

„При постъпването ни в училище обясняваха, че дори в тоалетната ходят с помощен персонал, който ги придружава до вратата и ги изчаква, за да ги върне в клас”, обяснява обаче майката.

Жалби са подадени и до 6-о РУП-София, Дирекцията за приобщаващо образование към МОМН, ДАЗД, Районната прокуратура. До днес отговор от тях няма, което принуждава родителите отново да депозират сигнала си с молба за разследване.

"Днес разбрах, че още при подаване на сигнала в РПУ-то е трябвало да ми дадат насочваща бележка за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза и екип, който ще направи това. Цяла седмица институциите мълчат, днес разбрах, че системата отново отхвърля децата и хората с увреждания", коментира майката.

От училището уверили, че е започнала вътрешна проверка.

От прокуратурата обясниха за Дарик, че са информирани за случая на 29 септември и незабавно са възложили проверка на столичното 6-о РУП.
Малко след това от пресцентъра на МВР съобщиха, че в Шесто районно управление - СДВР е заведена преписка по случая и се прави проверка.
Полицията вече е разпитала всички учители, както и родителите на детето, съобщи БНР.

Междувременно от МОН излязоха със съобщение, че експерти от "Организация, контрол и инспектиране" и "Достъп до образование и подкрепа на развитието" извършват проверка по жалбата.

"Нито един миг в това училище децата не се оставят без наблюдение, с изключение на тоалетните", каза на извънреден брифинг по случая Грета Ганчева, директор в Министерството на образованието.

Държавната агенция за закрила на детето е сформирала комисия, която проверява спазването на правата на детето, по сигнал от бащата, каза за БНР  директорът на „Контрол по правата на детето" Камелия Николова.

Още днес социални работници от „Социално подпомагане“ ще посетят семейството.

Досега сигнали за сексуално посегателство в 4-то Помощно училище в ДАЗД не са постъпвали, но имало сигнали за други пропуски и нарушения.