В базата „Олимпийски надежди" се подготвят студентите по плуване, гребане, кану-каяк, водни ски, ветроходство и водно спасяване. Миналата седмица роми с метални колове биха студенти от НСА, които пазят базата от нахлулите багери. Пострадаха двама спортисти.

Днешният протест започна от езерото "Ариана" и блокира движението на автомобили в района на Орлов мост, предаде БНТ. Огромно задръстване се образува в двете посоки на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги Георгиев".
Преподавателите препоръчаха на студентите да освободят пътното платно, за да се избегнат инциденти. Полицията също се опита да освободи платното. В района имаше само 3 полицейски коли.

Според Столична община студентите нямат разрешение за протеста, съобщи Нюз.бг.

Спортисти с награди от състезания хвърляха медалите си по колите в знак на протест, чуваха се скандирания "Мафия" и "Спрете багерите или ще спрем държавата".

Държавата трябва да отделя повече внимание и грижи към младите хора, негодува третокурсникът Иван Котуев. "Изкопите на бъдещите хотели разрушават единствения път на студентите към водата, където провеждат своята подготовка по плуване. На 15 май се очаква да влезе в сила нов закон, който да забрани строежа на пясъчната ивица, но това не е решение", смята той.

По-късно студентите се събраха пред Министерски съвет, предаде „Фокус”. В сградата за преговори влязоха ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев и представители на студентския съвет. След срещата стана ясно, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е разпоредила проверка на РДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Равда. Целта е още днес да се види дали действията в спорния терен, са законни.

"Ако се окаже, че се строи на територията на плажа, веднага ще бъде издаден констативен протокол и строителството на този обект ще бъде спряно, докато се произнесе съдът и по останалите парцели, за които все още се водят дела. За четири от тях съдът се е произнесъл в полза на частния собственик, а не на НСА, защото академията не може да докаже собственост върху земите. Това, което е предоставено, един акт, е само сгради за ползване. Това е парадоксът и това е т.нар. параграф 22, в който се намира НСА", каза Павлова.

"Ако има констатирани нарушения, строежите ще бъдат спрени със заповед на РДНСК, а полицията ще съдейства за изпълнение на тази заповед", увери и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той обаче беше категоричен, че изпълнителната власт не може да се намесва в казус между собственици.
"Може само да се извършат допълнителни проверки за произхода на тези документи, които са дали възможност за нотариалните актове, които са издадени, на които се е позовал съдът. Има в момента две следствени дела за определени терени, които по никакъв начин не отговарят на това, което е декларирано. Колегите ме информираха, че в момента проверката, която тече по други терени в този район, има също констатирани подобни нарушения и по всяка вероятност ще бъде заведено ново досъдебно производство, каза Цветанов.
Той отрече да е употребено полицейско насилие срещу протестиращите от НСА пред Министерски съвет.

На срещата със студентите са били и министърът на спорта Свилен Нейков и Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, съобщи БГНЕС.