Лалов и протестиращи съдии от СРС се срещнаха с членове на Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той коментира, че оставката му има за цел да покаже на ВСС, че не може да размахва пръст и да обвинява за всичко ръководството на Районния съд.

Той добави, че ще освободи поста си през идната година, защото все още има много работа за вършене и не може да си позволи да го направи сега.

Лалов посочи, че с днешния протест съдиите са надали силен глас за независимост. Той допълни, че на срещата със Съдийската колегия членове на ВСС са се ангажирали на следващото заседание на колегията да направят предложения за промени в класификатора на длъжностите в администрацията на съда.

На обяд стотици съдии протестираха повече от три часа пред сградата на ВСС. Те настояваха за оставката на Съвета и на главния прокурор Сотир Цацаров. Причините - непрестанните проверки, на които са подложени, огромната натовареност и нехайството, по думите им, от страна на ВСС.

Какво обеща ВСС на протестиращите


Членът на Съвета Калин Калпакчиев посочи, че има няколко предложения, които трябва да бъдат внесени в Съдийската колегия, и по тях да се вземе решение.

Първото е за промени в Класификатора на длъжностите в администрацията на съда, който по думите му очевидно не е справедливо определен.

Другите са свързани с отпускане спешно на средства и човешки ресурс да се довърши информационната програма в СРС и да се обявят процедури за преместване на съдии в СРС от други районни съдилища в страната, които са по-малко натоварени.

Нивото на компетентност на този ВСС, а и на предишните, за Калпакчиев е големият проблем за това да не се решават, да не се знаят проблемите.

Соня Найденова от ВСС допълни, че това което може да направи, е във вторник да настоява Съдийската колегия да вземе решение поне за част от проблемите.

По думите й натрупванията на проблемите в годините дават своя резултат - съдиите и съдебните служители са претоварени и преуморени, а и са допълнително подложени на натиск от множеството проверки, които се извършиха в съда.

Призив-заповед?

Междувременно стана ясно, че Методи Лалов е призовал съдиите на протест пред ВСС със заповед. В. "24 часа" съобщи, че разполага с факсимиле. В нея председателят на СРС хем нарежда, хем предоставя възможност "на всички съдии и съдебни служители при желание да вземат участие в практическо обучение на тема "Етика и антикорупция". 

"Обучението ще се проведе на 9.12.2016 г., за времето от 11:00 до 13:00 часа в гр. София, на ул."Екзарх Йосиф" №12 пред сградата на ВСС", пише в заповедта.

Обучението всъщност е протестът пред Висшия съдебен съвет, който очевидно е организиран от съдията Лалов, който сутринта по телевизията обяви, че подава оставка.