Председателят на инициативния комитет, който организира подписката, Румен Манолов, заяви за Агенция "Фокус", че ще канализират исканията си и ще ги внесат в МВР, Столична община и община Сердика.

Исканията им са да се провери регистрацията на циганите, които са се заселили в квартала, да се премахнат незаконните постройки, да се изгради видеонаблюдение, да се оправи осветлението в квартала и да има патрул, докато се успокои обстановката.
Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че е започнало изграждане на система за видеонаблюдение в квартала.

Около 150 души се събраха в четвъртия ден от протеста срещу престъпността и беззаконието спрямо циганите в кв. "Орландовци".

На протеста имаше и малки деца. Българи и роми дори седнаха на една маса и проведоха разговор.

Засилено е полицейското присъствие и жандармерията в района, има водно оръдие, разположено до Читалище „Райна Княгиня”.

Някои от протестиращите пак искаха да стигнат до циганската махала, но жива верига от полицаи и три камиона ги спря. Хора от протеста излязоха на пътя и тръгнаха към циганската махала, но и жандармерията образува кордон, за да затвори пътя им.

Янко Янков, ДПС: Има политическа намеса

Безспорно има политическа намеса за ескалацията на напрежението в ромските квартали, коментира народният представител от ДПС Янко Янков.

По думите му, масирано полицейско присъствие в ромските квартали ще бъде евтин популизъм, защото "омразата ражда омраза".

Депутатът бе категоричен, че полицейският подход няма да разреши проблема с ромите, а ще го задълбочи.

"Нашето разбиране е, че подходът за решаване на проблема с ромите в България е не със силова, а със силна държава. Силна държава, която с конкретна, ясна, консенсусна, последователна политика, политика на грижа да ги направи адекватни нейни граждани", коментира Янко Янков.