В протеста са се включили граждани от сирийски и афганистански произход, които търсят закрила у нас.

Живеем като животни. Търсим помощ. Защо българското правителство ни приема, след като не може да осигури нормални условия”, питат протестиращите, цитирани от bTV.

Според информации на "Дневник" и "Медиапул" десетки бежанци в Харманли са обявили гладна стачка.

Вижте снимки от лагера в Харманли>>


Центърът е изграден на територията на бившето военно поделение в Харманли, а в началото на октомври в него бяха поставени 80 нови фургона. Директорът Жельо Желев обясни, че в момента там са настанени 1300 души, а капацитетът е 450 души. Хората са настанени във фургони, общи помещения и палатки.

Те правят стачка, ама и те не знаят за какво. Искат да получат за три дена статут, после да бъдат настанени по хотели и да карат леки коли. Просто няма как да стане”, категоричен бе Желев.

По думите му, имигрантите нямат право да се оплакват от липса на медицинска помощ, защото „линейката седи и обслужва”.

Бежанците обаче твърдят, че има хора, които са влезли в страната още от септември, а досега не са извикани за интервю, съобщи "Хасково Инфо". В същото време за други, които са дошли по-късно, но имат пари за адвокат, са започнали процедурите по изготвянето на документите.

Директорът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев обясни, че в основата на протеста стои заблуждението, че срещу пари бежанците могат бързо да получат статут.

Брюксел: В ЕС бежанци не може да се отблъскват

Говорителят на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом - Микеле Черконе заяви на пресконференция, че отблъскването на бежанци по границите не е позволено, нито от законите на ЕС, нито според международните задължения на държавите от Общността.

Той посочи, че държавите от ЕС сами могат да преценяват какви мерки да предприемат, за да опазят границите си.

"Амнести интернешънъл" критикува условията в лагера

Правозащитната организация писа на сайта си, че са необходими спешни действия от страна на българското правителство относно подобряване условията в центъра в Харманли.

Директорът на Българската Държавна агенция за бежанците заяви за "Амнести интернешънъл", че властите не регистрират хората, настанени в Харманли, и дори в лагера няма някой, който да се занимава с молбите за получаване на убежище.