С това проблемите на пощите до Нова година ще бъдат решени, ще могат да се покрият всички необходими плащания. За следващата година ще бъде включена в новия бюджет сума за компенсация за 2012 г., която сега се изчислява", обясни Данаил Папазов на пресконференция в МС, цитиран от БТА.

Протестът

Служители на "Български пощи" излязоха на протестно шествие тази сутрин. То започна от площад "Македония" с викове "Искаме си парите", премина по бул. "Ал. Стамболийски" и завърши пред Министерски съвет.

Шествието бе предвождано от кола с монтирани мегафони на покрива и две лилави знамена – на КНСБ. От колата звучат посланията и исканията на работещите в пощите, както и песента на Слави Трифонов – „Няма такава държава”.

Участниците бяха издигнали плакати, на които пише: „Достойно бъдеще за пощенци”; „Няма да търпим повече унижение”; „Не, на скритата приватизация – да, на дължимата компенсация”.

Работещите в "Български пощи" категорично се противопоставят на всякакъв вид и форма на приватизация на дружеството. Те искат правителството незабавно да приеме стратегия за пощенските съобщения и програма за превръщане на дружеството в печеливш, модерен и конкурентоспособен оператор.

Последното им искане е свързано с назначаването начело на "Български пощи" на мениджърски екип от професионалисти с опит в управлението на пощите.

В момента в "Български пощи" работят близо 12 000 души, от които 34% са на непълен работен ден. Средната работна заплата е 517 лева, а основната заплата на пощальоните в момента е между 330 лева и 555 лева.

Един от протестиращите – Николай Иванов от карловското село Васил Левски заяви, че положението в пощенските станции в страната, е бедствено.

Една от касиерките в нашата станция е на заплата 320 лв., а работи с купища пари. Също така транспортът ни го взе друга фирма и нашите шофьори останаха без работа. Ако се отпусне тази субсидия, няма да сме в такова бедствено положение”, каза още Николай Иванов.

Той заяви, че всички пощи в Европа са субсидирани от държавата, а „Български пощи” са забравени.

Като влезете в една поща, ще видите какво е положението – счупени столове и други такива неща. Коя друга европейска фирма ще монтира банкомати и ще въведе универсалната пощенска услуга в села и пенсионерите да си теглят пенсиите? Никоя европейска фирма няма да направи това в изоставащи райони, където го правим ние” допълни още Николай Иванов.

Протестиращите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени ще пристъпят и към ефективни стачни действия.

Лидерът на КНСБ предупреди, че назряват социални бунтове

КНСБ ще поиска от премиера Пламен Орешарски да заяви ясно ангажименти за допълнително финансиране на "Български пощи" през тази година, за да стане възможно поне 10-процентно увеличение на заплатите на персонала от 1 ноември тази година. Това коментира пред журналисти в МС президентът на синдиката Пламен Димитров.

"Много сектори очакват решения, ако нямаме такива, буквално в следващите седмици ще има социални бунтове. След пощите, ще последва въгледобивът, протестите ще продължат и в цялата енергетика и никакви решения, които бяха взети, не помагат. Макар че закърпиха временно положението през лятото", каза синдикалният лидер.