Най-голямото орязване на мандата на Висшия съдебен съвет - от 5 на 3 г., е записано в готовия проект за промени в конституцията, изготвен от парламентарната група на ГЕРБ и правосъдния министър Христо Иванов, пише "24 часа".

Разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е разписано така, както го анонсираха премиерът Бойко Борисов и министър Иванов.

Пленумът и двете камари на ВСС да вземат всички свои решения с явно гласуване, залагат управляващите.

Съдийската колегия на ВСС ще е от 13 членове, сред които шефовете на ВКС и ВАС, шестима, избрани от общото събрание на съдиите, и петима, избрани от Народното събрание.

Прокурорската ще е от 12 членове - главния прокурор, 4 избрани от общото събрание на прокурорите, един, одобрен от общото събрание на следователите, и 6 от парламентарната квота.

Освен че ще отговарят за назначенията, повишаването, преместването, освобождаването, дисциплинарните наказания на магистратите и ще назначават административните ръководители в съдебната власт, двете колегии ще дават становища по законопроекти.

Повишават се изискванията за главен инспектор - трябва да е с поне 15 г. юридически стаж, от които не по-малко 10 като съдия. Мандатът му е 5 г.

Гарантира се пълна независимост на инспектората и му се дават още контролни функции - вече ще проверява съдии, прокурори и следователи за конфликт на интереси.

Ще бди за пълнотата и достоверността на имуществените им декларации. Ще оценява и цялостно поведението на всеки, за да не се уронва престижът на съдебната система.

Освен съда и омбудсманът ще има право да спира производство и да препраща въпроса в Конституционния съд, когато се установи несъответствие на закони с разпоредби на международни договори, по които България е страна.

По същия начин ще се процедира и при колизия с общопризнати норми на международното право, с което се нарушават основни права и свободи на гражданите.

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?