Депутатите Десислава Атанасова и Александър Ненков занесоха в Съдебната палата папка с документи, след като още в петък от управляващата партия заявиха, че ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров след информацията, че чашата на язовира се е напукала.

Пред журналисти Атанасова обясни, че инвестицията за съоръжението е толкова голяма, че не може да бъде възвърната за стотици години.

"Въпреки това седем години след построяването му, са налице пропуквания и се налага ремонтът му, тъй като може да се окаже, че е опасен за населението с оглед на вместимост, спуканата чашка или пропускливостта на мембраната и т.н. Считаме, че главният прокурор и подчинените му прокуратури имат подробна експертиза. Трябва да се вземат и становищата на редица експерти и се надяваме, че съвсем скоро цялото ни общество ще разбере дали този проект, струващ над 1 милиард лева, е бил необходим и дали с оглед на неговата поддръжка и експлоатация ще са необходими още средства“, допълни тя.

Атанасова цитира данни, според които нормата на възвръщаемост на проекта е отрицателна, и обществото трябва да разбере дали този проект му е бил необходим с оглед цената.

Тя подчерта, че по времето, когато този проект е реализиран, управлява правителство на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова.

„Считам, че сега е моментът и г-жа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава сделка, какъвто е проектът „Цанков камък“, обърна се тя задочно към лидера на БСП.

Александър Ненков пък заяви, че проектът е поредното доказателство за нецелесъобразно изразходване на пари в ущърб на обществото. И даде за пример друг подобен проект - мина "Ораново". Той припомни данни, според които приходите на "Цанков камък" годишно са около 10-15 милиона.

"При инвестиции от милиард и половина лева, възвръщаемостта ще става бавно", изтъкна депутатът.

БСП: Срещу кого внасят този сигнал?

Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за „Цанков камък“, коментира междувременно заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция на партията. Според него всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата, която е за това - да проверява.

"Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидро-техническите съоръжения. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни Добрев.