Вчера в Бургаския съд на Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов бяха връчени обвинителни актове за смъртта на рибар бракониер още през 2008 г. Цонков, делото срещу когото у нас беше прекратено преди години, е обвинен в умишлено убийство, а другите - в непредумишлено.

Те и близките им изразиха притеснение, че ще последва и искане да бъдат предадени на Турските власти.

По този повод от прокуратурата излязоха със специално съобщението. В него се уточнява, че до момента не е постъпила молба от турските власти за екстрадиране на четиримата български граждани, но трябва да се има предвид, че Европейска заповед за арест в случая е неприложима, тъй като Турция не е член на ЕС.

В случай, че постъпи искане за екстрадиция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция, е важно да се подчертае, че със Закона за ратифициране на тази конвенция от 07.11.2006 г., България е изразила декларация, съгласно която „ще отказва да екстрадира свои граждани“.

По указание на главния прокурор, днес апелативният прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас ще приеме четиримата български граждани и ще ги информира за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и ще им разясни правните възможности, с които разполагат за защита на интересите им.

Хронологията

Военната прокуратурата в Сливен е провела разследване още след инцидента, станала на 17.04.2008 г. Тогава граничните полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море за незаконен риболов, при което рибарят Ялчин Ерджан е прострелян в гърба и е починал.

През есента на същата година обаче прокуратурата е прекратила наказателното производство като е приела, че от доказателствата се касае за случайно деяние.

Месец по-късно, по жалба на адвоката на наследниците на починалия Военнооапелативен съд е върнал делото на прокурора за събиране на още доказателства. Държавното обвинение обаче отново е прекратило разследването, с подробни аргументи за липса на извършено престъпление. Впоследствие и съдът потвърждава решението.

Междувременно, на 16.12.2014 г., Европейският съд по правата на човека излезе с решение по дело, заведено от роднините на убития бракониер срещу България, а правителството на Турция встъпи като трета страна.

И съдът в Страсбург прие, че се касае за нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие. Европейските съдии изразиха несъгласие с твърдението, че разследването в конкретния случай е опорочено от пристрастност и предубеденост.