В края на миналия месец НС гласува промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, засягащи ВМЗ на първо четене. До тази ситуация се стигна след провалената продажба на компанията в началото на годината. Тогава единственият кандидат-купувач ЕМКО не внесе необходимия депозит за участие в търга и по този начин отпадна от конкурса.

Претенциите на фирмата-купувач бяха за съкращения на две трети от персонала на ВМЗ, което бе забранено от стратегията за приватизация, приета от НС. С изваждането на оръжейния завод от списъка тази забрана отпада. До момента има постигнато съгласие със синдикатите за съкращение на 600 човека от компанията. От вчера всички работници в завода са в принудителен двуседмичен отпуск.

Повече от час депутатите спориха за изваждането на "ВМЗ-Сопот" от забранителния списък. Георги Пирински от Коалиция за България заяви, че решението е в разрез с националната сигурност. Правителството е безсилно да осъществи собствената си стратегия за предприятието, заяви той.
Съпартийката му Милена Христова пък заяви, че не е загубен шансът за оздравителна програма. След изваждане от списъка дружеството ще бъде дадено за жълти стотинки. Целта на правителството не е дружеството да работи, а да бъде доведено до състояние, подходящо за новия собственик, каза депутатката.

Според Александър Радославов от левицата предприятието умишлено се води към фалит. Корнелия Нинова пък смята, че управляващите си противоречат. Тя цитира текстове от стратегия, приета от правителството.
"Твърдите, че държавата няма начин да осигури работа на "ВМЗ-Сопот", а в документа пише, че държавата ще даде поръчки. Какво се случи за една година – да опровергавате сами този сериозен документ", коментира Нинова.

Диан Червенкондев от ГЕРБ заяви, че финансовото състояние на "ВМЗ-Сопот" не е влошено в последните 4 години, а е така от десетки години. В началото на управлението на ГЕРБ предприятието се съживява, заяви депутатът. Сега предприятието е декапитализирано, с намалени поръчки и в дела за несъстоятелност, каза той.
Кое е по-добре – приватизация или ликвидация на предприятието?”, попита Червенкондев.

„Вярно е, че в предишни управления е имало проблеми с "ВМЗ-Сопот", но са несъстоятелни обвиненията, че предишното правителство е виновно. Имаше цялостна програма за "ВМЗ-Сопот". Имаше заявен интерес от френска фирма за произвеждане на части”, контрира Корнелия Нинова.

По-рано днес, пак след спорове, от забранителния списък бе изключен и Пловдивски Панаир АД.