Тричленният съдеблен състав призна капитан Евгений Ерофеев и сержант Александър Александров за виновни в извършване на терористичен акт и водене на агресивна война на територията на Украйна.

Присъдата има особено значение поради хипотезата за евентуална размяна на двамата руснаци срещу украинския пилот Надежда Савченко, която излежава пирсъда от 22 години затвор в Русия.

Сестрата и майката на Савченко присъстваха в съдебната зала при произнасянето на присъдата, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Двамата руснаци според обвинението са действащи военни от ГРУ - военното разузнаване на Русия.
Москва, която отрича да е разполагала свои войски в зоната на конфликта в Източна Украйна, твърди, че те са напуснали армията през декември 2014 г., месеци преди да бъдат задържани в Луганска област.

Властите в Киев смятат, че Ерофеев и Александров са руски военнослужещи, но Москва твърди, че по времето на задържането си двамата не са били служители на руската армия.

Двамата бяха задържани в района на град Счастие, а украинската прокуратура ги обвини в незаконно пресичане на границата, в незаконно притежание на оръжие и участие в терористична организация. Можеше да получат и доживотен затвор.

При задържането си и двамата бяха ранени, припомня Интерфакс, цитирана от "Фокус".

Украинските прокурори бяха поискали 15 години лишаване от свобода, конфискация на имуществото и 3-годишна забрана да заемат длъжности във военни подразделения за  Александър Александров и Евгений Ерофеев.

На заседание на районен съд в Киев двамата обвиняеми не се признаха за виновни по нито едно от обвиненията и се отказаха от показанията си, дадени по време на досъдебното производство, които по думите им те дали под натиск и опасявайки се за живота си.