През април при инцидента край югозападните брегове на Южна Корея загинаха 304 пътници от общо 476, главно ученици екскурзианти.

Прокуратурата искаше смъртно наказание за 69-годишния Ли Джон-сок, обвинен в убийство "поради престъпна небрежност с утежняващи вината обстоятелства", съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Тричленен съдебен състав постанови обаче, че прокуратурата не е успяла да докаже най-тежкото обвинение – „убийство чрез предумишлено нехайство”.

"Не бе възможно да стигнем до заключение, че обвиняемите (. . .) са знаели, че жертвите ще загинат вследствие на действията им, нито че са имали намерение да ги убият", обясниха магистратите.

Съдът призна капитана за виновен в сериозно нарушаването на задълженията му, включително напускане на ферибота, докато стотици пътници са били все още блокирани на борда му.

По време на процеса капитан Ли, чието бягство със спасителен катер е заснето, заяви, че "заслужава" най-тежкото наказание, но изтъкна, че не е имал намерение да жертва живота на пътниците:

"Бях в твърде силна паника, не можех да направя каквото и да било - пледира той. - Не взех необходимите мерки, заради което бе погубен ценният живот на много хора."


Следствието извади наяве ред фактори, допринесли за катастрофата - корабът е бил претоварен, нелегална реконструкция е влошила плавателната му способност, а екипажът е проявил некомпетентност.

Близките на жертвите обаче се разгневиха главно срещу хората от екипажа, наскачали първи в спасителните лодки, при това разпореждайки на пътниците да не мърдат от местата си, което според обвинението увеличило броя на жертвите.

Старши механикът на кораба бе признат за виновен в убийство и наказан с 30 години затвор, а други 13 души от екипажа получиха присъди от по 5 до 20 години, уточнява ТАСС.

Прокуратурата ще обжалва присъдите.

По процеса бяха арестувани около 150 души, а в качеството им на обвиняеми пред съда застанаха близо 400.

Правителството на Република Корея прекрати днес издирването на деветте жертви, които се водеха безследно изчезнали, предаде ТАСС, като
се позова на агенция Йонхап.

Преди дни най-големият син, двама братя и десет близки помощници на собственика на южнокорейския ферибот получиха различни присъди.
Синът на покойния корабособственик Йо Бьон-ун получи три години затвор за незаконно присвояване на финансови средства от компанията на баща му и шест други филиала.

По-големият брат на Йо получи двегодишна условна присъда, също за злоупотреби, а по-малкият брат - две години ефективна присъда за злоупотреба с доверие.

Десет помощници на собственика, включително шефовете на компании на филиали, получиха между 18 месеца и четири години затвор.