Енимехмедов обаче бе оправдан за опит за умишлено убийство с мотив, че обвинението не е доказано, предаде БТА.

Присъдата бе прочетена малко след 15 часа, след като сутринта магистратите изслушаха пледоариите на обвинението и защитата.

Тя е подписана с особено мнение от един от съдебните заседатели по отношение на тежестта на наказанието. Той смята, че е трябвало младежът да бъде осъден на 1 година и 1 месец затвор.

Прокурорът по делото Илиян Точев поиска 17 години затвор за Енимехмедов. След обявяването на присъдата, обвинителят заяви, че ще я протестира.

Точев допълни, че процесът не е приключил, а това е едва първата стъпка. Той добави, че на по-горна инстанция очаква различен резултат. По думите му най-трудното за доказване по това обвинение е умисълът от страна на Енимехмедов да убие Доган. На въпрос дали очаква реакция от ДПС заради оправдателната присъда Илиян Точев посочи, че в един наказателен процес винаги има недоволни страни.

Защитата пък призова съда да оправдае младежа, защото извършеното от него е акт на възмущение.

Вижте снимки от съда>>

Самият Октай Енимехмедов заяви пред магистратите, че е невинен.

"Отказвам да се приема за виновен заради съществуването си, за способностите ми, за това, което исках да направя и го направих добре. В полза на историческата истина, аз, гражданинът Октай Енимехмедов, свободен по дух, роб по участ, студент, проявих доблест, съпоставима на героите от древногръцката митология. В действията си бях воден изцяло от чувството за дълг. Считам, че на сътрудници на ДС не им е мястото във властта и не им е мястото при тези, които представляват турците”, заяви подсъдимият преди магистратите да се оттеглят, за да решат присъдата.

Решението на Софийския градски съд може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред апелативните магистрати.