Подозрението за взетото злато е на френските спецслужби, пише "Монд", цитиран от БГНЕС.
Диктаторът Зин Абидин Бен Али и неговата съпруга Лейла Трабелси напуснаха страната в края на миналата седмица след 23 години едноличен режим.

Според службите на 14 януари в началото на деня Лейла Трабелси е отишла лично при директора на Националната банка на Тунис, за да уреди прибирането на златото. Гуверньорът отказал, но след обаждане от Бен Али, отстъпил. Трабелси уредила изнасянето на златните кюлчета и заминала със самолет за Дубай, а оттам за град Джеда в Саудитска Арабия.

От Централната банка на Тунис отрекоха информацията, че роднини на сваления президент са напуснали страната с 1,5 тона злато, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Френските служби твърдят още, че Бен Али не е вярвал, че ще бъде свален толкова бързо. Той дори направил запис на новото си послание, за което обаче не е стигнало време да бъде излъчено. При свалянето на Бен Али основна роля е имала армията и началника на Генералния щаб, който е отказал да стреля срещу протестиращите.

"Монд" пише, че либийският диктатор Муамар Кадафи е участвал активно в организацията на напускането на страната на семейството на Бен Али. Като доказателство френските служби сочат вчерашното изявление на либийския лидер, който съжалява за "изхода от кризата в Тунис".

Част от семейството на Бен Али, което пристигна във Франция, напусна страната в събота. Други от близките на бившия президент заминали със самолет за Доха, Катар.

В страната е въведено извънредно положение, по улиците патрулират военни, но протестите продължават. Демонстрантите настояват да бъде разпусната партията на Бен Али. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат недоволните.

Междувременно премиерът Мохамед Ганучи предупреди, че ще има нулева толерантност към всеки, който застрашава сигурността на страната, след като снощи имаше сблъсъци между войници и привърженици на бившия държавен глава край президентския дворец.

Няколко магазина отново отвориха врати в центъра на столицата на Тунис след вчерашните интензивни престрелки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Повечето търговски обекти обаче остават затворени, с изключение на няколко кафенета, хлебарници и магазини за тютюневи изделия. В столицата патрулират многобройни въоръжени полицаи, а някои хора си купуват до 10 хляба от страх да няма прекъсване на доставките.

На този етап не се предвижда евакуация на български граждани от Тунис, съобщиха от Външно министерство.

Европейският съюз обмисля санкции срещу сваления президент, стана известно в Брюксел, предаде БТА. Днес са започнали консултации между страните в
ЕС какви действия да се предприемат във връзка с кризата в северноафриканската страна, които ще продължат през седмицата.

Тунизийският журналист Зиед ел Хани твърди, че е дал името "Жасминова революция" на масовия изблик на недоволство, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Жасминът е емблематично цвете за Тунис, което символизира чистотата, сладостта на живота и толерантността.

Според експерти, сценарият с тунизийската революция може да обхване и съседните страни от региона – преди всичко Алжир, Мароко и Египет. Безработицата, бедността, корупцията и политическите репресии са общи проблеми на редица рабски страни.
Наричат случилото се в Тунис първата революция на световната криза или първият бунт след публикация на Уикилийкс, тъй като в единия от материалите се говори за злоупотребите на елита на Бен Али.

Междувременно в Тунис беше съставено коалиционно правителство на националното единство.
 

Последна актуализация в 17,35 ч.