Всичко започва с това, че полицията отнема плодовете и зеленчуците, които момчето продава без разрешение на улицата в Сиди Бузид, в центрланата част на Тунис. При акцията един от полицаите дори му удря шамар и плюе в лицето му. Това става на 17 декември. Ден след това Мохамед Буазизи се опитва да се защити и да обясни пред местните власти ситауцията, но не среща разбиране. И той решава да действа. Буазизи се самозапалва пред общината в Сиди Бузид. Поради тежките наранявания той изпада в кома.

Още на следващия ден в града избухват бунтове. Младежите са шокирани от постъпката на Буазизи. Техният гняв от безперспективността и безработицата се излива по улиците на града. Много скоро младежи и от останалата част на Тунис се присъдеиняват към техните протести. На 24 декември един демонстрант е убит от полицията.

На 28 декември президентът Бен Али разбира, че Мохамед Буазизи вече се е превърнал в мъченик. Бен Али отива лично в клиниката по изгаряния в Бен Арус, където е настанен за лечение Мохамед Баузизи. Същият ден той приема и майката на младежа в президентския дворец и обещава 20 000 динари /10 000 евро, бел.ред./ помощ и работа за сестрата на Буазизи Лейла, която също е безработна, но с диплом за Висше образование. При посещението обаче в болницата Бен Али отново "осъжда екстремистките демонстрации" и не дава признаци за отстъпки.

През следващите дни броят на жертвите при протестите се увеличава, а положението на Буазизи не се подобрява. На 4 януари, 18 дни след очаяната си постъпка, мледежът умира.

Още на следващия ден демонстрациите се увеличават. Над 5000 души присъстват на погребението на Мохамед Буазизи.

Десет дни по-късно режимът на Бен Али, който властва 23 години, се срива. Диктаторът избяга в петък в Саудитска Арабия. Председателят на парламента на Тунис Фуад Мебазаа в неделя положи клетва като временен президент на страната, до избирането на нов. Все още в Тунис царят хаос и размирици, поради което не се препоръчва пътуването към тази дестинация. Хиляди туристи се изтеглят поетапно оттам до възстановяване на реда и спокойствието в страната.