"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се" - произнесоха двамата.

Текстът на клетвата е записан в Конституцията и е същият, който изричат народните представители и членовете на Министерския съвет при встъпването им в длъжност. Двамата подписаха клетвен лист.

Вижте снимки >>>

В пленарната зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри заседанието на парламента. Тя прочете решението на ЦИК, с което Румен Радев и Илияна Йотова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на страната.

В пленарната зала присъстваха всички парламентарни групи, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка и Негово Светейшество патриарх Неофит.

Гости на церемонията бяха президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, омбудсманът Мая Манолова, висши военни, представители на съдебната власт, на дипломатическия корпус, на държавни институции, на синдикатите, на регистрираните в България вероизповедания и др.

Точно в 9.38 ч. новоизбраният държавен глава Румен Радев пристигна в Народното събрание. Той влезе през централния вход на сградата откъм паметника на Цар Освободител по специално постлания за целта червен килим.

За разлика от своя предшественик Росен Плевнелиев преди 5 години, Радев дойде заедно със съпругата си, новата първа дама Десислава Радева.

Мерките за сигурност в сградата бяха засилени. Стъклена преграда отделя журналистите от пътя на официалните лица, за да няма съприкосновение или възможност за хвърляне на предмети между тях.

Решението вероятно е свързано с вчерашния инцидент при който журналистът Илиана Беновска опита да подхвърли ябълка на президента Плевнелиев по време на пресконференцията в Президентството.

Искам да пожелая успех на президента Румен Радев. Възмутен съм от отношението на БСП към, отиващия си президент Росен Плевнелиев. Това каза пред журналисти премиерът в оставка Бойко Борисов на влизане в сградата на парламента, предаде „Фокус“.

АНКЕТА: Очаквате ли промяна за България при президента Радев?