В София тържественото общоградско шествие започна в 10.00 ч. от Националния археологически музей и ще премине през Президентството, бул. “Цар Освободител”, пл. “Народно събрание”, бул. “Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, съобщава "Фокус".

В шествието се включи кметът на София
Йорданка Фандъкова, официални лица, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани.
По маршрута се присъединиха ръководството на БАН и академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски”.

В 11.00 ч. бе началото на официалната церемония при паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, която включи Тържествен водосвет, отслужен от патриарх Неофит в съслужение със свещеници от Софийска света митрополия; и училищния химн „Върви, народе възродени” в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

С празнично шествие на представителни блокове от всички училища и детски градини започнаха тържествата във Велико Търново. То тръгна в 10,30 ч. от пл. „Велчова завера” до сградата на Общината. От 21.30 ч.на площад „Цар Асен” ще има Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

Около 5614 ученици от 35 училища и 896 деца и родители от 22 детски градини взеха участие в тазгодишното шествие в Бургас. То започна от площад „Тройката” в 10.30 часа. И тази година празничната процесия бе водена от членове на бургаското православно духовенство. Непосредствено преди шествието – от 10.00 часа на площад „Тройката“, над 700 ученици участваха във Всенародното пеене на „Върви народе възродени“. С инициативата Бургас ще пробва да запише рекорд с най-масовото пеене на емблематичната за 24 май песен.

На площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна, точно в 10:00 ч. с камбанен звън от катедралата “Свето успение Богородично” започна празничното шествие. В него участваха повече от 10 000 ученици и учители от 52 варненски училища и Общинския детски комплекс. Тази година всички варненски университети – Икономическият университет и Колежът по туризъм към ИУ, Медицинският университет, Техническият университет, ВСУ „Черноризец Храбър” и Висшето военноморско училище (ВВМУ), дефилираха с около 2000 преподаватели, студенти, служители и възпитаници, водени от духовия оркестър на ВВМУ.

Концерти, шествия, поднасяне на цветя, спектакли и церемония по връчване на Годишни музикални награди на БГ Радио бяха само част от заложените в програмата събития в Благоевград за празника.