Съветът ще анализира всички дейности, свързани с правата на пациентите, ще наблюдава дали има необходимост от промени в нормативната уредба в тази област и какви са те, обясниха от здравното министерство.
В съвета влизат представители на пациентски организации, организации на хората с увреждания, Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Всяка година съветът е длъжен да изготвя доклад по въпросите на правата на пациентите и да го предоставя на министъра.

582 809 български граждани живеят на места, където няма лични лекари, показва справка на министерството, цитирана от в. "Сега". Това е населението на градовете и селата, към които няма достатъчно интерес от страна на джипитата. Данните са събрани във връзка с новата здравна карта на страната, в която пише и колко е минималният и максималният брой общопрактикуващи лекари, нужни за покриване на нуждите на населението.

Общо незаетите лекарски практики у нас са 424, но броят на населените места без лекар е по-голям, тъй като част от практиките обхващат по няколко села. Става дума за неатрактивни райони - слабо населени, планински и отдалечени. Най-много незаети практики има в област Кърджали - 51. Сериозен недостиг на лекари има и в областите Търговище и Силистра - по 27 незаети практики, Варна, Ловеч и Пловдив - по 26, Разград и Русе - по 25. Част от тях са и в по-малки градове, не само в села.
Липса на лични лекари няма единствено в София-град, Габрово и Враца.

"Това, че има незаети практики, не значи, че хората там не са обслужвани", коментира председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров. Лекари от съседни населени места обслужват и пациенти от селата и реално хората без достъп до медицинска помощ били по-малко. "При тези условия на работа никой няма да отиде в малките населени места. Например в село от 500 души доходът на лекаря е 600-700 лв., но от него трябва да се извадят всички разходи за персонал, транспорт, телефон, поддръжка, спешен шкаф и т.н.", допълни медикът.