Това съобщава в новия си брой вестник "Капитал".

Това се е случило през декември 2015 година, когато делото срещу руската гражданка все още течеше на първа инстанция. Присъдата срещу нея и партньора й - Димитър Абрамкин от 10 години затвор за пране на 2 млрд. лева беще постановена през септември 2017 година от състав на Софийския градски съд. Тогава тя беше задържана под стража. 

Два месеца по-късно по нейна молба Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева изненадващо е приел, че задържането на Месинг е било изначално неоснователно и я освобождава от ареста срещу гаранция от 5 хил. лв. В момента Месинг е в неизвестност и беше обявена за общодържавно издирване.

През януари 2018 г. Месинг, която е руска гражданка с финладски паспорт, чрез адвоката си е пуснала молба до СГС да бъде вдигната и забраната ѝ да напуска страната, като представила бележка от германски лекари, че се нуждае от спешно лечение. Съдът е поискал справка от службата за сътрудничество по наказателни дела в ЕС Eurojust, откъдето отговарили, че един от лекарите е починал година преди издаването на представеното от Месинг удостоверение.

Съдът е насрочил заседание по искането ѝ, на което тя не се явила, а адвокатът й съобщил, че е болна. Съдия Цанова отхвърля искането и разпорежда да бъде незабавно задържана, а на полицията - да я обяви за общодържавно издирване.

Междувременно, докато тече наказателното дело, още през декември 2015 г. КОНПИ решава да прекрати производството срещу Месинг и възлага да бъдат вдигнати всички обезпечения срещу нея в размер на 23 млн. лева. 

Основанието - тя представила документ от Следствения комитет на Русия, че било прекратено разследването срещу нея за участие в организирана престъпна група за незаконни финансови операции. Преводът на документа обаче не е заверен.

Служители на КОНПИ веднага подават сигнал в ДАНС, оттам през прокуратурата са поискани обезпечения на сметките по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари и го получават от съда.

Не са известни какви са мотивите за действията на КОНПИ - да отблокира обезпечения на подсъдимо лице за пране на пари. От комисията не са отговорили на този въпрос на изданието и са поискали да бъдат отправени чрез закона за достъп до обществена информация.

В момента партньорът на Месинг - Абрамкин, е в Софийския централен затвор. Предстои гледането на присъдите им в Софийския апелативен съд.