Поради преждевременното изхабяване на инсталацията върху италианското езеро Изео властите обмислят да забранят нощните посещения, предаде БТА.

Предвиждаше се до "кейовете", които приемат посетители от събота, да има достъп както денем, така и нощем до 3 юли. Големият брой посетители обаче може да промени нещата.

Вижте снимки >>

"Проучваме възможността да бъдат забранени посещенията от полунощ до 6 ч. сутринта - заяви префектът на провинция Бреша Валерио Валенти. - Арт инсталацията е на път да се изхаби по-бързо от очакваното - авторът й предвиждаше подобно изхабяване към средата на представянето."

Освен това, поясни Валенти, кметът на Монте Изола има изисквания, които са свързани с общественото здравеопазване и почистването на острова, но не са гарантирани в резултат на непрестанния поток от посетители.

Плаващите кейове са с обща дължина от 3 километра. Те водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и може да се види само отвън.

Широки са 16 метра и високи приблизително около 35 сантиметра.

Проектът на българския творец Христо Явашев - Кристо е финансиран изцяло от него. Говори се, че струвал 15 милиона евро.