”Плаващите кейове” на Кристо не издържат... успеха си

"Плаващите кейове" на Кристо стават жертва на успеха си - за по-малко от 5 дни арт инсталацията е приела 270 000 посетители и вече се изхабява, съобщи АФП.

Обратно в новината

Коментари - ”Плаващите кейове” на Кристо не издържат... успеха си | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мащабно, самобитно, оригинално... пране... на пари.

Той, че е луд - луд! Ама се намират и много доста по-луди!?

Япончета дали се чеплезят там?

Който и каквото и да говори вжното е, че творбите му се харесват. Само не ми е ясно каква е тази мания, като на македонците, да определяме известни личности като българи. Нито Кристо, нито Джон Атанасов са българи. Единствено произходът им е такъв, но те и творенията им нямат нищо общо с мизерната ни държава и нация. Просто успели са да надскочат лошата си карма да са свързани по някакъв начин с българския род.

Така му се казва по научному. Да ти е правило впечатление, че като процент от нацията, тези с българска генетика са доста, в сравнение с тези с краварска генетика?

говоря за процент успели отнесено към големината на народността.

Краварската генетика идва от цял свят. След още две поколения и потомците на онези заминали през последните 25 години, няма да си спомнят откъде са дошли дедите им, няма и да им пука. Факт е, че Кристо и всички постигнали успех навън, нямаше да са това, което са днес, ако бяха останал. Така е със всички малки нации.

тръгнал баи ганиото да коментира чича ти криско от хамерика....прост нарооод като тебе болллл...

Живея и работя в Африка, в сравнително бедна страна. Често съм се замислял за западния ни стандарт на живот и изобилето което просто приемаме за даденост в сравнение с хората тук, които живеят в колиби - без ток и течаща вода (не топла). Ами не е справедливо и е много тъжно как някои прахосват пари,а други живеят в мизерия, но пък ми се вижда в реда на нещата. Неможе само защото някой е по-беден, по-богатия да му поднесе всичко на тепсия - да му подаде ръка, ако види, че се опитва - това да, но не и да му даде на готово - бедния няма да го оцени и никога няма да се научи как да върви сам напред и нагоре, само ще иска още и още. Има огромна културна дупка м/у Африка и Европа например (векове разлика - например тук никога не е имало Ренесанс). Това което се опитвам да кажа, че според мен общества които са успели да прогресират, не трябва да зарежат всичко и да вървят да хранят по-бедните, или чакат да бъдат догонени от останала част на света (особено, когато има векове разлика в начина на живот/мислене), защото тогава просто ще спрем да се развиваме като цивилизация. Изкуството като цяло е нещо изключително непрактично - но означава ли, че трябва да се откажем от него? Големите коропраци и богатите правителсва съм сигурен, че губят в пъти по 15 милиона евра само от липса на контрол и добра организация. Консуматорите в които се превърнахме напоследък е тенденция която честно казано не ми харесва. Дано да е само стъпка, надявам се в по-добра посока. Ако Кристо е успях да вдъхнови поне половината от посетителите досега - това са добре похарчени пари!

Вместо плюс натиснах минус. Съгласна съм с написаното по-горе.

и сега? да фанем да изтребим всички в африка щото не ценели изкуството? когато проблема е дали утре най накрая ще се намери нещо да се яде или след седмица ще ни копат мисля че такива "културни" цели някак не попадат в полезрението на хората. сега пък ще ме оспроте че били маймуни? подсигурете на всички в африка по 2 яденета на ден и тогава искайте от тях да мислят за култура и изкуство... макар че те исега си имат песни, фолкор, приказки....

Скажи это Меркелье!

Африка е това което е защото цивилизованите велики сили не спряха да я грабят през вековете, под един или друг предлог. Първо са им спасявали бъзсмъртните души, после са носили бремето на белия човек, а сега ги демократизират. Капитализма трябва да бъде разрушен!

а не ти ли прави впечатление, че краварите и израилците идват и ограбват богатата на ресурси африка...??? ти маи хал хабер си нямаш как се вадят ресурси от чужди територии а населението продаълвава да е робско и природата му замарсена след постигане на определена печалба...

Комунист, спри да тролиш дира с твоите изказвания, след като всеки трети пост тук е твой, ясно е че имаш прекалено много свободно време, по време на работен ден, което ме навежда на мисълта, че си ТРОЛче. Спри да политизираш тази тема. Не всичко е Русия - САЩ!

Пенсионер съм от години. Разходи се из другите теми и ще видиш, че днес "троля" само тази тема в дир-а, т.е не заработвам;-). Къде видя да политизирам темата? Просто дадох пример с екстравагантни нелицеприятни пърформанси с пирон и пиле, за които знам поради факта,че въпросните "артисти" са политически ангажирани срещу руското правителство, нищо повече.

Един въпрос! "комунист" админ ли е, понеже някои мнения под неговите се трият изцяло?

Ех, де да бях...;-). Обикновено мен ме трият. Явно си ме напопържал;-).

Ми, не. Само те пратих на лекар.

Извинявам се,вие бяхте дама с претенции за разбираща от изкуство, а в горната реплика аз се обърнах като към пич;-). Та ето какво ще ви кажа: ако искате, можем да си говорим за изкуство /истинско/, за мен ще е удоволствие. Не си мислете,че "кубизмът" на соцреализма в Димитровград е тавана на естетичното ми възприятие;-).

Всъщност Кристо е толкова добър щото ние сме критиците му. Като някой ден го осъзнае ще ни дойде на гости.

Мислех да похваля Кристо , но ще почнат мене да ме плюят . за това - пас . Той носва .

Е някой от вас ходил ли е вече? Аз много искам да отида и да се разходя по тези мостове. С автобус няма да е много скъпо...

Отиди някой да те разходи на "Мостовете на Медисън"

Толкова злоба има у българина! Толкова завист и омраза към успелия! Предлагам на Кристо да се отрече во веки веков от българските си корени!

Едва ли. Човекът явно е над тези нещо и сигурно точно това ги дразни.

С около петдесетина години. Той го е направил, преди да се роди майка ти.

Не може да се хвърлят обвинения към хората които не възприемат това за изкуство. Всеки има своите възприятия и основания. Стоял съм с часове пред "Нощна стража" на Рембранд или пред "Деветия вал " на Айвазовски. Въздейства ми "Мислителят" на Роден или "Болеро" на Равел.Тези кейове -не.по никакъв начин. Тези дни случайно ми попадна ппускането на новият ледоразбивач"Арктика" на вода .Прекрасна конструкция ,техническо достижение-не е изкуство . Тези кейове са всичко друго ,но е силно преувеличено да са изкуство.Точното определение е-оригинална приумица.

Ако наистина разбираше изкуството, нямаше да коментираш изкуство, което не разбираш. Изкуството трябва да е въздействащо. А всяко изкуство въздейства по различен начин на хората. Това че дадено изкуство не ти въздейства, не означава, че то не е изкуство. А фактът, че Кристо сам финансира проектите си и не търси финансова изгода го прави още по-стойностно в очите ми. Колко от вас имат куража да направят нещо подобно? Аз си признавам, нямам го!

комунист

"Грандиозната му инсталация Вратите в Сентрал парк спечелва 254 милиона" Мдаа...Така си е, раздаващ се алтруист е. Също като брат си,Анани,който често можеш да видиш на сбирките на фондация "Аденауер", ако си чак такъв фен на семейството;-).

Аз съм строителен инженер ,разбирам от конструкции и донякъде от архитектура.това не е нито конструкция ,а имитация на конструкция,нито като арх.форма е интересно. Когато се откриваше гара София -някъде седемдесетте години ,строителите изпаднаха в цайтнот и не можаха да я подготвят за откриването което беше определено за някаква годишнина.Тогава скриха конструкцията с декори и Живков откри декорите -Това е Кристо,консдтрукцията е заменена с бутафория. А иначе -човек разбира от математика ,медицина,физика ,знае история география.Изкуството не се РАБИРА -то се усеща .

А редно ли е да се обиждат хората, на които им харесва? Това е двоен стандарт. И не си мислете, че като споменете пет общоизвестни имена, всички ще се респектират. Има критици познаващи изкуството в детайли, каквито за вас и мен са непосилни, и те оценяват високо Кристо като творец. Не от снобарщина или защото е моден, а именно, защото разбират. Всяка епоха си има своето изкуство. Нещата не приключват с Дали или Пикасо. Но и за всичко ново трябва време, за да се осмисли. Тъжното е, че тук има един контингент "интелектуалци" които дирижират задружното плюене по човек, за чиито успех трябва да се радваме. Уви, национална черта.

Аз не упреквам никого ,от тези на които им харесват "Кейовете' Аз съм против тези които се правят ,че това им харесва и се възторгват от това ,че други го харесват. Дори стотици хиляди да го харесват това не е основание ,Аз да го харесвам.Не винаги мнозинството е право .

С риск да ме упрекнеш пак във парадиране ,пак ще дам един пример : В Мексико имаше няколко художници монументалисти -Сикейрос ,Ривера ,Ороско ,които създадоха монументални живописни пана с огромен размер на стени на големи сгради. И това са реални рисунки. А можеха само да наплескат сградите със бои и да кажат това е монументално изкуство. Това е Кристо -залага на гигантизма ,а изкуство няма.

Ако границата между оплюващи и добронамерени към Кристо минава по линията русофили и други, то очевидно русофилите само си въобразяват, че са такива. Те не разбират значението на тази дума. Любовта към един народ не предполага омраза към хората, които не са от този народ! Русофилството е съпричастност с чужда култура, бит, обичаи, което е признак за по-широк мироглед от този на обикновения човек. Кристо е авангардист, неговото изкуство е нестандартно. Както по-долу един колега е написал, неговите произведения са предназначени за небитието. Остават спомените за неговите произведения, както и обекти от приготовленията. Според мен хората с отношение към други народи и култури е по-резонно да възприемат необичайното, нестандартното изкуство на Кристо.

По долу съм писал за Теодоси Спасов- ето ти авангардист: включи кавала в джазови аранжименти и симфонични свои композиции и се получи някакъв прогресив етноджаз /ама не са ли готини тия купешки думички,а;-)?/. Добър готвач на фюжън кухня дори също е човек на изкуството- да събереш противоположни вкусове и да докараш нещо неочаквано и в същото време приятно за небцето и езика си си е изкуство отвсякъде. Кристо с неговите "творби" ми напомня за един мой съвойник от затънтено планинско село, който за по-удобно сипвоше десерта, супата и основното ястие в една купа и ядеше с лъжицата мешаницата от таратор, русенско варено и компот от сливи. Повярвай ми, не беше фюжън кухня, а чиста помия;-).

Е, практичен е бил човека. В края на краищата нали всичко отива на едно място. Защо да губи време

Комунисте, честен ли си пред себе си, сравнявайки инсталациите на Кристо над езерото с помията на твоя съвойник! Иначе етноджаза на Теодоси е новаторство, съгласен съм, и много го уважавам!

Вървях по тези кейове и се почуствах като Христос ходещ по водата...но доколкото знам Христо Явашев е атеист така че едва ли е искал точно това...но тука всичко е субективно..от осана до разпни го.

Аре, сега пък атеисти! Бе, много сте информирани! Откъде ви ги спускат тези???

Много се радвам на коментарите. Не трябва да има неоплют българин!

Такива сме българите - долна порода сме!

Такива сте голяма част от българите, за съжаление - нихилисти.

Странно защо никога не пускат статии за достойни международно признати такива,а само за дегенератите. Ето например Теодоси Спасов- да знаеш,че в Япония освен киселото мляко и Котоошу всеки японец знае кой е Теодоси Спасов.

A ти комунисте какво си постигнал в живота си? Освен факта, че сигурно родителите са били част от режима изгонил Кристо? Това че ти не разбираш от изкуство, не те прави достоен да го коментираш. Вместо да се засрамиш, че си такава долна твар, ти си чешеш езика в бесепарски уебсайт.

За Теодоси Спасов също се пише, но по-малко. Единият е много добър артист от световна класа и е признат навсякъде, особено на Балканите, в което съм се убедил лично. Но все пак добри артисти дал Господ! Другият е революционер, единствен. Поради това интересът към двамата е несъизмерим, не само в България.

Ами, не. Не знаят. Освен някои меломани и участници в български ансамбъл. Кавал също не знаят какво е.

Това завистта на българина няма равна. Как не ви е срам да плюете толкова много по човека. Изкуството не е за плиткоумници като вас. Срам ме е че сте ми сънародници. Трябва да се гордеете с него, а не да го оплювате. Какво сте направили с живота си? Какво сте успели със собствени сили да постигнете. To his critics Christo replies, "I am an artist, and I have to have courage ... Do you know that I don't have any artworks that exist? They all go away when they're finished. Only the preparatory drawings, and collages are left, giving my works an almost legendary character. I think it takes much greater courage to create things to be gone than to create things that will remain."

Приятел, не се връзвай на жалките квалификации! Това са десетина души с намерения да оспорват българските ни достойнства! Искат отново да ни пришият към една жалка империя!... Бъди жив и здрав!

Абре пичуй и женски пичуй, що не се гордеете с един българин и не се засрамите че винаги българите успяват само и единствено извън родината си, тук са плюти и обезличавани.

пълна тъпня за идиоти... опаковки, простотии

Firi

Макар и българин не съм му фен понеже това "изкуство" на опаковането въобще не ми импонира.Виж тва частно островче ми импонира.Искам и аз остров!

да опаковаш и ти!

Firi

Ми то не е негово:)

Кристо е набарал слабото място на консуматорското общество с квазиинтелектуалците си. Напипал е как да изтисква пари от снобите и им дава това, което им е нужно в замяна на многото пари и гъделичкане на егото. А какво им е нужно на хората, когато са се наяли-зрелища. А за повечетро хора изкуството е зрелище а зрелищата са изкуство. Дали мегаломанските му структури представляват изкуство? Твърде спорно. Твърде нетрайни са произведенията му за да може да бъдат проверени във времето. Провокативни и интересни- това да, това е със сигурност и са на принципа: всяко чудо за 3 дена,- като на панаира. Човек на изкуството ли е Явашев? Във всеки случай той владее изкуството на правенето на пари, от нищото: зрелише, масовост, снобизъм и щипка идеологизиране. И всичко това дава ли ни основание да се гордеем с него? Всеки да си отговори сам за себе си. А той гордее ли се, че е роден в България? Питайте неговите земляци от родния му край. Питайте тези, които се занимаваха със съдебните му дела срещу България и вижте какво е направил със спечелените от делата пари. . .

се интересува от твоето мнение?

А от твоето мнение пък кой се интересува ? Впрочем виждаш резултата. Ама ти действително имаш ли собствено мнение или само се присъединяваш към чуждото?

Ах,недей,колега- ще те обвинят и теб,че си мужик с пълна с трохи от блини брада, списващ антибългарска пропаганда и очернящ "българина",докато лежиш върху печката някъде в тайгата;-).

Да много е благодатна нишата в която се е позиционирал - пудел на безсмислено богати хора, отегчени от всичко...

Проектите му са достъпни за всички. И след като се 7-цифрени суми, нормално е останалите му творби да имат колекционерска стойност. Изкуството е скъпа инвестиция. За сведение, най-скъпата творба миналата година е продадена за близо 60 млн. щатски долара и представлява скулптура на оранжево надуваемо куче.

тоз човек е така обиден на родината си, че не ще и да чуе за нея- много странно- верно, че са го тормозили яко както комунист може, но да не може да прости...

Нас 26 години вече ни тормозят партийците от БКП-то и наследниците ни,пък си говорим български. Дори протестърските тролове, които биха дали единия си крайник за зелена карта, го говорят,макар и само, за да пропагандират. Този обаче- тц, обиден е. Пътувал зад граница в ранните години на соца, колко ли пък ще да е бил тормозен... Сигурно колкото Георги Марков, хаха.

Дай източник!

Обиден ?!? Кой го е обидил, бе ? Кой му обръщаше въобще внимание на него ? На Анани да, ама на този измекяр ?

Волгин: Кристо е прекрасната персонификация на тоталното безсмислие.

Забавлявам се искрено с жалките напъни на хора, които са толкова далеч от изобразителното изкуство, колкото съм аз от хирургията например, да разсъждават върху творчеството на художниците и по-специално върху това на Кристо написа в социалните мрежи художникът Чавдар Гюзелев. Поводът е изложбата, която се откри вчера (бел. ред. в неделя). Всеки, който работи в областта на изкуствата в България, знае колко безумно трудно се вирее (твори) в страна, която е тежко изостанала в тази област, която е подмината от епохата на модерността, а и от още няколко века развитие Мнозинството у нас смята, че изобразително изкуство е онова, което се рисува (много са малко в България рисувачите от калибъра на Кристо) върху картини и всякакви други форми извън това се посрещат с типичното кисело българско изражение. Някои биха предпочели изобразителното изкуство да се свежда до каноните на православието и от време на време да забучват по някой паметник на велик български владетел. На пръстите на едната ми ръка се броят хората, чиито български имена са познати по света, а над всички тях се извисява това на Кристо! Изключително смешно е, творчеството му да бъде залепяно за къс отрязък от време или пришивано към течения, школи, политически контексти Със сигурност още дълго време ще стъписва хората с безумната си красота.

нищо лично ,но според мен това са пълни безсмислици на умопомрачителна цена...тези пари могат да бъдат по-полезни!

Вече го написа около 20 пъти под 10 различни псевдонима. Изкара си надницата, успокой се вече.

не съм, драги...но ме радва , че и други мислят като мен!

Парите са негови и той решава как да ги оползотвори. Аналогична препоръка (за любителите на кучета) беше много актуална в началото на прехода - тия смахнатянаци, вместо да вземат да отгледат едно дете, разхождат кучета. Някои хора все още не могат да разберат, че всеки сам решава какво иска да прави и как да го осъществи.

А дали са негови? Не че има значение..

радвам се , че има един известен българин (по произход), който не е нито лъжец , нито крадец ...нека светът говори за хората ни на изкуството , а не за мафиотите ни , които вече са " на всеки километър"! надявам се , че оплюващите кристо не са българи , а роми или турци .

Като Волгин например.

Турчеещ се сиганин да бях, пак нямаше да намеря добра дума за този "творец";-).

Може и да си, де да те знаем...

Еееее...Браво на нашия човек!! Това не са европедалите и БГ фекалоидите, дето твърдят, че всичко най-хубаво е измислено само от евроепдалите!! БРАВО АН НАШИЧ ЧОВЕК!! ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!! А НЕ БГ ЕВРОФЕКАЛ!!!

Не помниш ли че ви поръчаха да го плюете!

Да плюем еврофекалите?! Винаги!! А истинските българи прославящи майка България-НИКОГА!! Само истинските платени еврогейски еврофекалите го правят!!!

Кристо стига се е цупил на цяла България и цялото ѝ население ами да идва и да мести инсталацията под Аспарухов мост.

За първото не си прав,но е добре да направи нещо подобно под Аспарухов мост.

Е как да не съм прав? Потърси и виж че се цупи. Казал е и за какво се цупи. Зарекъл се е, че ще се цупи.

Не виждам никакво изкуство, една мегаломания, голяма и шарена.

Поне сега замълчи!

Стига сте ни занимавали с този опаковчик, който не ще да говори езика си !! Той е просто една бутафория, срам за братята му, и най-вече за Анани !!

Ако няма сложете и популярността веднага ще спадне.

Руските подлоги пощуряха от злоба. Естъствено плюят България и българите денонощно. За това им плащаКремъл. Кристо е всепризнат арт творец. Гордост за цялото човечество. Ако искате да ''храните гладни деца'', накарайте руските мултимилионери и милиардери да го правят , вместо да си купуват джипове Бентли и мега скъпи яхти! На вас говоря руски товарищи:)

написал съм няколко доста позитивни коментара по долу но не бих разделял хората по този начин и давал такива квалификации. платени,тролове,кремъл,комунисти... няма смисъл няй малко...;)

А защо винаги под български успех се изсипва една камара мужици да плюят България и хвалят Русия! Спомнете си за песента за Евровизия на Поли Генова колко хули отнесе и как оня руснака, бил ''феноменално добър''. Ти вярваш ли, че има българин който да хареса руска песен?:) Ще припадна от смях:))) Рашките плюят винаги България и българите. ФАКТ!

Единственото което се разбира от твоя коментар е че си болен русофоб. И ти като веганите, за каквото и да стане дума те си държат да си кажат че са вегани... сещаш ли се.

На въпроса ще отиде ли да види опакования Рйхстаг, федералният канцлер отговаря с твърдо "Не" , защото и сега и като млад е избягвал да си губи времето с глупости. Толкова за сноба Кристо и последователите му сноби. Ама много народ ходел да гледа.. Попитали Айнщайн за пример за безкрайност и отговорът бил: Количеството на глупаците.. На 100 души в съвременния свят има не-повече от 10-15 с всичкия си и никой от тях няма да отиде да съзерцава творенията на един камуфлажник , но останалите 85 с положителност ще са там,

Има интерес, защото това е атракцион, като водното колело или пък ония прозрачните топки дето ги пускат в гьола в парка и децата се меткат вътре. Лято е хората обичат да са до водата и най-вече - безплатно е! Но има и друга гледна точна, например според вас колко гладни негърчета или сирийчета могат да се изхранят с 15 милиона? Или пък на колко болни деца може да се помогне? Айде да не се захласваме по безсмислени глупости. Не че не е готино това нещо ама си е напълно безполезно.

А ти, днес колко сирийчета нахрани???

Онзи ден си купих билетче на фондация "Малкия принц" за 2 лева, все пак 15 милиона не съм и сънувал. А ти колко нахрани?

И самия Кристо това казва. Това не пречи да е готино обаче

Факт. Само че това няма да ми промени мнението че тоя е един безполезен изкуфял дядка и че това което прави цял живот не е изкуство, поне не според моите разбирания.

Ако да ходиш по плувен дюшек е ходене по вода, то ходенето по мост е ходене по въздуха. Не мислите ли че е по-вълнуващо, почитатели на безмислието и снобското в изкуството?

"Това е работата на пълната свобода - напълно безполезна, никой не се нуждае от този проект, няма причина да съществува. Идвайки от комунистичека страна, аз съм напълно против всякаква пропаганда - политическа или религиозна. Това е чисто изкуство", коментира Кристо пред "Дойче веле". И наистина, никой нищо няма да изгуби, ако не посети "Плаващите кейове", но ако го направи, ще спечели безкрайно много. С първата си крачка върху оранжевия път над водата, усещате поклащане, и чувате плисъци, малко по-навътре в езерото обаче ви обзема онова божествено чувство, което освен ако не може да си намерите амброзия от някъде, няма друг начин да усетите. "Кейовете", въпреки че са изключително издръжливи и здрави, са полюшкват ефирно и леко на сантиметри от водата, подемани от вълните в езерото, а при всяка ваша крачка усещате как повърхността под краката ви потъва леко надолу. Сякаш вървите по каймака в чаша мляко.

направо умрях от кеф както го описа .. а на голяма лодка надуваема качвал ли си се .. за 22 човека .. усещането ще е почти същото не мисля че е много приятно :) просто измислицата му е по дълга и широка .. голям каймак голямо мляко :) хахах

и няма и как да има. лодката е конструирана да се двици а не е закотвена за дъното най малко и не е конструирана за разходка по нея. разбирам раздразнението ви но това не променя факта че инсталацията се радва на огромен интерес и се харесва на много хора които не страдат от комплекси и предубедености

Ще обоснова още по-ясно отвращението си за кефа на неколцината халтурджии във форума: "Кристо се готви да издигне най-голямата скулптура в света, която ще е направена от 400 000 разноцветни петролни барела. 150-метровата пирамида, наречена Мастаба, ще има плосък връх и ще бъде малко по-висока от Великата пирамида в Гиза. Творението на Кристо ще струва 325 милиона долара и ще бъде издигнато за около 30 месеца в пустинята край Абу Даби, който се стреми да стане средище на културата и изкуството." Такааа... Значи 4200 години след шумерите, вдигнали зикуратът в Ур, 4700 години след египтяните, построили Великата пирамида в Гиза и малко повече за Джосер идва разбираш ли Ицата от Габрово и в творческото си безсилие се опитва с малко арабски скраб да подражава на архитекта Имхотеп /не онзи от "Мумията", деца, а един добър и умен чичко/. Къде е новаторството,питам аз? Какво е новото, уникалното, различното? Трябва ли да се издига структура за 325 милиона долара само за да се опитат да се прокарат като величествено постижение на гениален мозък няколко изключително семпли идеи? Култура от боклук? Ами че в едно село именно до родното му Габрово има дворче с няколко изящни и остроумни статуи от автомобилни гуми- костенурка,жаба и лебед. Първата ме накара да се усмихна,втората- да се ухиля, а третата- да кажа искрено "Браво!" на копаещият в градинката човек. Та излиза,че този господин е милион пъти по-голям творец от Кристо, защото с минимализъм постига същите внушения,че и повече, които мегаломана с дребният творчески ум и огромно его се мъчи да постигне с гигантски структури. Да построиш Пон Ньоф в края на 16 век е изкуство, да го опаковаш през 20-и е гавра с изкуството, нищо повече, уважаеми снобеещи "културтрегери".

изкуството го разбираш така както комунист демокрацията :) нищо не пречи и двамата да са добри артисти но единия просто те дразни с успеха и с нещата които прави защото явно не можеш да ги усетиш по начина който би искал

комунист

Завиждам на истинските творци- благородно завиждам и се прекланям пред красотата,когато я видя. Всякаква красота- сгради, скулптори, музика, кино, живопис. Как пък съвременните истински творци, които съм срещал, не ме дразнят, а този и най-вече прекланящите се пред него халтурджии ми действат като пургатив;-)?

Знаете ли, в чужбина не знаят, че е от България. Сърдит на комунистическият режим отписал и Родината си. Това не е човек. Едното няма нищо общо с другото. Родината си е Родина, а режима не си го избираме. Него ни го налагат силните и ние трябва да се борим, а не да се правим на "французи". А колкото до изкуството му, ами това не е никакво изкуство. Прави понтонни мостове и опакова сгради, хвърляйки пари на вятъра - еееей че велико. Велик е този дето е останал тук и се бори с простотията, беднотията, корупцията и престъпността. Абе да ги беше дал тези пари на бедните си роднини, щеше да свърши по-добро дело.

Точно , взе ми го от устата ... малко ще те разберат , и тук вече сме с промити мозъци .. просто се прави дадено събитие подчертават се парите който са използвани за да е по значимо .. и овцете вървят ...... :) изкуство може да се направи от всичко и цената не е от значение дали ще е добро или лошо :) и с една креда можеш да създадеш нещо значимо ако знаеш как

Ще допълня само, че е отписал не само Родината си, но е отказал да говори на български език, на майчиния си български език. Знам го от едно предаване, където е отказал да говори с български журналист на български, защото не говорел този език. И още нещо да добавя - да беше дал тези 15 милиона за лечение на българските деца, чиито родители молят чужди хора и събират стотинка по стотинка за лечението. Ама пустото му его...

Браво велики мислителю, живей си ти в 20-ти век и си мисли че си велик! Тоя свят се развива, слаба богу съвсем по необременени от фантазиите и илюзиите Ви принципи

Навсякъде пише откъде е и той никога не го е крил. Стига с тези инсинуации и очерняне. Фактът, че в интервютата си говори за сирене, а не за това колко обича шопската салата не го прави по-малко българин. За разлика от нашите министри и народни артисти, той е отдаден на това, което прави и не се занимава с друго. Мислите че ще му накривите шапката като го плюете? Хахаха!

Изкуството на Кристо не е за задръстени комуняги.За тях е чинията на Бузлуджа.Затова се е махнал Кристо!

Хич да не се връща.

На въпроса ще отиде ли да види опакования Рйхстаг, федералният канцлер отговаря с твърдо "Не" , защото и сега и като млад е избягвал да си губи времето с глупости. Толкова за сноба Кристо и последователите му сноби. Ама много народ ходел да гледа.. Попитали Айнщайн за пример за безкрайност и отговорът бил: Количеството на глупаците.. На 100 души в съвременния свят има не-повече от 10-15 с всичкия си и никой от тях няма да отиде да съзерцава творенията на един камуфлажник , но останалите 85 с положителност ще са там,

Да дойде да я покрие с един найлон че е протекла

Стига вече с този Кристо и тъпотиите,които прави.

Гади ми се от манталитет като твоя бе, аман!

да ве, кажи ко става с очите

Абе к'во толкова се газирате? Човекът просто изживява детската си мечта. Включително да буди всеобщо одобрение и възхищение. И моят син е безкрайно щастлив и горд, като опакова във фолио някоя своя играчка и получи "Браво!" от мама и тати :) А иначе понтонния мост на Кристо може и да не е изкуство повече от Аспаруховия мост, например, ама все пак си е атркация и е донякъде функионален, макар и не дълготраен.

Най глупаво изхарчените пари за изкуство .. имаше разни попадения като това с Раихстага или както се пише там ... но то само с опаковка не става :) толкова ли не можа да направи нещо по интересно например да помогне да се реставрира паметника на Бузлуджа .. като го промени - възкреси с някоя по нова визия .. конструкцията е здрава и би могло да се получи нещо много интересно или пък да направи нещо свързано с изкуството като да нахрани няколко стотици хиляди деца под образователна и забавна форма свързана с изкуството примерно създаване на барелеф от разни материали и получаване на награди тип електрона игра те бягат играят творят и получават разни наградки - жив барелеф снман от високо да изразява нещо ми отиде даде 15 000 000 за една не толкова добра идея която след няколко дни ще е едно нищо :( и ако това е най големия мозък на съвременото изкуство би било добре да се замислим какво ни очаква :(

Боже как може да си помислите Кристо да помогне ца паметника на Бузлуджа, та нали точно от комунистическия режим не е в България, та да може да овековечи глупостта на комунистите, всички сме давали пари за този паметник " доброволно " защото по време на комунизма всичко беше " доброволно и гласувахме 99 % за БКП "

Ivan Ivanov

ами нали 26 години сме свободни :) да се върне , сега е момента и да наложи мисленето си :) но той изцяло е скъсал с нас .. има много кадърни деца в БГ да инвестира в тях .. както прави Бербатов примерно ... това за мен е една глупост неговото ...

Хм, аз пък се сещам за едни 60 млн. дадени за други 3 километра, но магистрала, която взе да се рони докато й режеха лентичката. Тогава нямаше чак толкова негативни мнения. Кристо сам финансира проектите си и не виждам защо имаш претенции към това как си харчи парите. Ти, като толкова умееш да даваш акъл, най-добре отиди при коня на жълтите павета, да видим колко внимание ще ти обърнат.

Ivan Ivanov

не давам акъл а изразявам мнение :) разликата е огромна .. нали или не правиш разлика !!!

Ако не се изхабяваха толкова бързо, щяха да са идеални да си седи човек и да си къца рибка, след като му се наситят "културтрегерите".

Ахам, те дано да не вземат да се издавят докато културтрегерствуват и въздишат какво ли е бушувало в душата и от какви чувства е бил раздиран творец-ът докато е бил във връзка с околната среда.

МАЛОУМНИК,А ТЕЗИ КОИТО МУ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ- ДВА ПЪТИ!

Защо? Много искам да ти прочета мението. И да е обосновано, ако ти е по силите.

дума - безмислица.А твойта обосновка умнико?

И защо да е малоумник!? Защото хората създават изкуство в хубава държава и то им носи пари? Ами хайде де.. Нали българите са най-най във всичко!? Защо не измъдри нещо ти, за да ти се възхищаваме

Типичен пример на зомбиране на тълпи малоумници !

Я кажи кака сега на обикновен език какво е социалното послание на концептуалното грозило в езерото и каква е връзката му с околната среда. Или ще обясниш как нямаме капацитет да го възприемем. И ако може една релация да направиш на този така наречен арт с Караваджо примерно. Не може, защото са несравними. А Винету - при него има много повече ценностни послания за хората и за околната среда - прочети го все пак.

Като започнем с идеята му за ходенето по вода, която е силно свързана с християнството. Триъгълникът като графичен символ също (справка - глаголицата. Ако питаш защо, няма да разбереш, даже и да ти обясня.) От друга страна имаме идеята за свързването на маргиналното - малкият остров, посредством цвета на мира - оранжевото. Караваджо не ми го давай за пример. Все едно да сравняваш мандарини и патладжани. А и мога да се хвана на бас, че си плюл и срещу прайда в Софи. Интересно тогава, какво мислиш за сексуалната ориентация на Караваджо? Не ти ли е притеснително като гледаш негови картини? А пък на Карл Май кракът му не е стъпвал на местата, за които е писал. Просто си е съчинявал приключенски истории за модерните по онова време Див Запад и Ориент. За природата си е мислил най-вече докато е търкал наровете за дребни кражби. А пък самите му романи са твърде по протестантски нравоучителни - героите му са благородни диваци, които накрая стават християни. Типично колонизаторско мислене, в което няма много уважение към културата на другия, демек маргинала. Ето, че пак се върнахме на Кристо!

Идеята му (на христо) за ходене по вода чисто плагиатство. Сещам се поне за един, който доста преди нашенеца го е осъществил, но не с бутафорни конструкции, и не за да може тълпи сноби да се почувстват божествени пророци. Триъгълникът тук безспорно христо има сериозен принос за възхода на човечеството... Глаголицата - няма да питам защо, защото не можеш да ми обясниш. Идеята за свързването на маргиналното (кое му е маргиналното на остров?) посредством оранжево... с какво? Това ще да е от серията притчи за летящите крокодили, оранжевия гардероб, катерицата. и още нещо. Да ти го обяснявам няма смисъл, едва ли ще го разбереш твърде квазиконцептуално е. Караваджо или който и да е от неговия ранг е оставил нещо стойностно, нещо оригинално, нещо красиво. За това няма как да бъдат сравнявани. Нашия творец сам си е казал, че това неговото няма причина да остане. Просто природата не търпи безполезни грозни безсмислици. За това му давам точка, поне е разбрал колко струва. А как стигна до гей парада за мен е загадка, по-добре не ми обяснявай няма да те разбера. Прайд, хах. Карл Май, търкайки пейки е достигнал до много по-истински стойностни прозрения от хилядите така наречени модерни творци неразбрани естествено ето, че пак се върнахме на христо!

Много се радвам на поредния успех на Кристо и съм горда, че такъв талант е роден в малка България. Съжалявам хората, които нямат капацитета не само да разберат съвременното концептуално изкуство, но дори и не се опитват да оценят социалното послание и връзката с околната среда, които носят проектите му. Съжалявам ги, защото това са хора, за които Слави Трифонов е медия, чалгата е музика и са чели само Винету. Прочетох много злобни коментари, как видиш ли, Кристо не е никакъв българин, но съм сигурна, че смятат Джон Атанасов за такъв, въпреки че кракът му не е стъпвал в България и няма друга пряка връзка освен бащината си фамилия. Глупави и ограничени сте! Жалко за вас!

Съвременното концептуално изкуство ... е един прост понтон. Е, вярно че не е какъв да е понтон - това е оранжев понтон!

Не виждам защо един мост, пък бил той и понтонен, да не може да бъде изкуство. Човекът е бил прав да отиде на Запад. Душичките тук са твърде малки за идеите му.

Концептуално изкуство? Тази халтура? Тези дни прочетох прекрасно определение за тази "инсталация", уважаема, което ще си позволя да цитирам: "Гледах някакъв захаросан репортаж за новата инсталация на Кристо Плаващите кейове в Италия. Вече 10 минути се опитвам да схвана как това минава за изкуство. Творчеството на Кристо е апотеоз на пиара. Опаковка без съдържание. Мегаломания в името на самата мегаломания. Това е култура за консуматори, флирт с глобалния полуидиот, който е чел оттук-оттам, но умира да се чувства значим, умен и възвишен. Инсталации, които нищо не означават, но пък стават медийна дъвка. Мляскане за очите, но нула калории за душата. И в това сигурно нямаше да има нищо лошо, ако не беше това медийно пърхане, тази нагла снобарщина, която настоява производителят на консуматорска баналност да бъде обявен за гений /Александър Симов/ Нямам какво повече да добавя.

Е, друго си е, щом го е казал "гениалният" Сашо Симов. Но благодаря, че го споменава. Той олицетворява точно типажът, който описах.

Много точно казано!!!

Я кажи кака сега на обикновен език какво е социалното послание на концептуалното грозило в езерото и каква е връзката му с околната среда. Или ще обясниш как нямаме капацитет да го възприемем. И ако може една релация да направиш на този така наречен арт с Караваджо примерно. Не може, защото са несравними. А Винету - при него има много повече ценностни послания за хората и за околната среда - прочети го все пак.

Да обиждаш човек който не споделя твоето мнение по определен въпрос, и на базата на това да си правиш генерални изводи за големи групи от хора е меко казано глупаво и арогантно.

Не мисля, че моето мнение е по-крайно от това на ответната страна. Те също правят генерализирани изводи, за хората, на които Кристо им харесва и то с доста повече епитети. Ако си се разпознал и засегнал, моите съболезнования!

не мога нито да се радвам нито да съм горд .. с глупостта на един издухан човек който дори не иска да си призае че е Българин ... за мен това си остават най зле похарчените пари за изкуство под койти и ъгъл да го погледна !!! по горе описах идея на прима виста ... който ще са с пъти по добри ... но това е друга тема !!!

Това, че сте горда е хубаво нещо, но защо трябва да обиждате останалите? Не е задължително всеки да харесва това, което харесвате Вие. И, между другото, самия Кристо май не се гордее много, че е българин.

'плаващи кейове' за балъци ... олигофрения до шия ... Какво допринесоха за развитието на човечеството тези 'плаващи кейове' ? - Едно голямо нищо ...

А ти, твоятт коментар и голямата ти глупост с какво допринесоха? Жалък мизерен български народ. Кристо с право се дистанциура от вас!!!

Едно голямо нищо, обаче грозно за сметка на това. Пълна тъпня, ама нали требе да се ахне драматично, за да покажем, че и ние разбираме модерн-арт.

Само не мога да разбера местните копейкаджии защо почнаха да харчат по него от сутрин до вечер

Кристо е най-великият съвременен творец!

Кристо е най-великият съвременен хитрец!!!!

И какво му е хитрото, ако е извадил 15 млн евро от джоба си?

Ей голямо писане за тоя американец Кристо, все едно ни интересува.

Тесните "Севри-магистрали на Гойко" не издържат... хвалбите 65 % са задръстени а 56% са се вмерисали от Царевичака, който хора на зор ползват за тоалетна. И там се късат билетчета за това! А Венетките* им, двойни станаха.