По обед от общината съобщиха, че трима души са открити мъртви след пороя снощи, но съдебно-медицинска експертиза трябва да установи дали са се удавили.

Вечерта стана ясно, че една е жертвата на пороя - мъж се е удавил в дома си на ул. "Осъм".

Водата в градския парк достигна ниво от 2 метра и половина. Дерето, което провежда всички води от областта, дълго 15 км, е наводнило града.

Община Добрич предупреди всички граждани, които живеят в района на Суха река, да се евакуират. Наблюдава се рязко покачване на нивото на водите.

По-рано от полицията алармираха, че се очаква приливна вълна.
Полицията предупреди гражданите, които живеят на бул. „Русия”, да предприемат всички мерки за обезопасяване на жилищата си и да ги напуснат, ако е възможно.

Кметът Детелина Николова предупреди хората по първите етажи на сградите в района на комплекс Югоизток да бъдат с повишено внимание и да се изтеглят по високите етажи.

В спортната зала "Добротица" е организиран пункт за нуждаещите се и хората от застрашения район могат да се настанят там.

Екипи на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" евакуираха по-рано около 150 души от ниските части на Добрич. Има спасени хора и в селата Батово, Житница, Драганово.

Десетки улици в Добрич са наводнени, изцяло бе забранено движението на граждани по бул. Русия.
Непроходими станаха пътищата Добрич-Варна, Добрич-Балчик, курорта "Албена"-Балчик, курорта "Албена"-Варна".
Много други пътища са залети или по настилките има кал.

Електроснабдяването е спряно в много райони поради многото наводнени сгради, домове и обекти, в които има опасност от токови удари.

Спрени са учебните занятия във всички училища. Днес в Добрич е трябвало да се проведе националното външно оценяване на децата, завършили 8-и клас, но, според Николова, това не може да стане.

По-късно след срещата си с кмета премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев разпоредиха да се вземат спешни мерки за отводняване.

11 са жертвите на пороя във варненския кв. "Аспарухово". Приливна вълна наводни вчера къщи и улици в кв. Аспарухово, който потъна в кал. 23 юни е обявен за Ден на национален траур.

Заради наводненията е обявено бедствено положение и в община Велико Търново.
Най-критично е състоянието в градовете Килифарево и Дебелец, където нивото на река Белица остава високо и продължава да излиза от коритото си.

Кризисна е ситуацията и за населените места в района нa Прохода на Републиката.

Няма пострадали хора.


Дир.бг очаква вашите информации, мнения и съобщения за бедствието в коментарите под новината. На video@dir.bg можете да изпращате вашите видеа.

Публикувайте ваши авторски снимки от наводненията тук>>


АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при природни бедствия?