Стотици поляци минаха в мълчаливо шествие по улиците на столицата Варшава в памет на мъжа, който се самозапали на 19 октомври, протестирайки срещу политиката на управляващата дяснонационалистическа партия, която според него потъпква върховенството на закона и демокрацията в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пьотр Шчесни, 54-годишен химик и баща на две деца от малкия град Неполомице в Южна Полша, се самозапали пред Двореца на културата в центъра на Варшава и почина след 10 дни.

Той остави предсмъртно писмо, в което обяснява причините за протеста си и обвинява правителството в ограничаване на гражданските свободи, в нарушаване на конституцията и в превръщането на Полша в международно посмешище.

Шчесни писа, че лидерът на управляващата партия Ярослав Качински и други партийни лидери ще имат "кръв по ръцете си" заради неговата смърт и призова своите сънародници да въстанат срещу правителството.

Преди да се самозапали, той разпръсна около себе си позиви, в които пишеше, "Аз обичам свободата преди всичко".

Участниците в мълчаливия поход се събраха на мястото, където Шчесни се самозапали, и се отправиха заедно към централата на управляващата партия "Право и справедливост".

Много от тях бяха облечени в черно и се бяха препасали с ленти, на които пишеше: "Аз, един обикновен посивял мъж", повтаряйки думи от предсмъртното писмо на Шчесни.