Противниците на закона твърдят, че с промените новата власт в Полша ще сложи ръка върху Конституционния съд, а от друга страна - КС няма да може да упражнява контрол върху новото дясно правителство, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полша е подложена на все по-силни критики в международен и вътрешен план заради опитите си да неутрализира съда. През последните седмици имаше масови улични протести на привържениците на двата лагера в спора.

Конституционният съд е в конфликт с президентството и парламента, където партията "Право и справедливост" (ПИС) има мнозинство, и вече отхвърли няколко гласувани вече текста от законопроект, тъй като прецени, че са противоконституционни.

Законовите мерки бяха приети с 235 гласа "за" срещу 181 "против" в долната камара на полския парламент Сейма след разгорещен дебат.

Лансиралата промените "Право и справедливост" казва, че иска да реформира съда, който все още е контролиран от "близки приятели" на предишното правителство. Тя определи победата си на парламентарните избори през октомври като мандат от избирателите за дълбоки промени.

Опозицията смята закона за противоконституционен, както и за опит да бъде ограничена работоспособността на съда и той да бъде "унищожен", посочва ДПА.

Една от постановките в тях предвижда решенията по делата да се вземат с квалифицирано мнозинство от две трети (при 15 съдии) за всяко решение.

Критиците твърдят, че по повечето дела ще бъде невъзможно да бъде постигано такова мнозинство, както и че това ще затрудни изключително много приемането от съда на валидни решения по спорни въпроси.

Сега законодателните мерки отиват в горната камара на парламента - Сената, където се очаква да получат бързо одобрение. Очаква се те да бъдат подкрепени и от президента Анджей Дуда, който е лоялен към своята партия "ПиС", отбелязва Асошиейтед прес.

Фич предупреди Полша

Разхлабването на бюджетната дисциплина, решено от новото полско консервативно правителство на Беата Шидло с намерението да се спазят щедри предизборни обещания, представлява риск за инвестиционния климат в тази страна и може да подложи на натиск рейтинга й, посочва международната рейтинговата агенция Фич (Fitch), цитирана от Франс прес и БТА.

Разходите предвидени в закона за бюджета за идната година, преразгледан от новото правителство на партията "Право и справедливост", са увеличени и това увеличение възлиза на 0,9 процента от БВП в сравнение с предвидените от предишното правителство разходи.

По време на предизборната си кампания ПИС обеща месечни надбавки от 500 злоти (120 евро) на дете, въвеждането на минимално почасово заплащане в размер на 12 злоти (3 евро), значително увеличение на размера на доходите, който ще бъде освободен от данък върху доходите, и безплатно раздаване на лекарства за хората над 75 години.

Партията на Ярослав Качински освен това обеща да върне възрастта за пенсиониране за мъжете на 65 години и за жените на 60 години, след като предишното либерално правителство я беше увеличило прогресивно на 67 години.

Всичко това е разхлабване на бюджетната дисциплина, което според нас ще доведе до бюджетен дефицит от 3 процента от БВП през 2016 г., сравнено с предишната ни прогноза за бюджетен дефицит от 2,8 процента за 2016 г., посочва Фич.