Това съобщиха от семейството на Цончев, който почина снощи, пет дни преди да навърши 77 години, предаде БТА.

В Плевен днес след обед ще бъде отворен траурен кът в памет на писателя. Инициативата е на народните представители от Коалиция за България, тъй като Дончо Цончев бе плевенски депутат от КБ в 40-то Народно събрание. Желаещите да изразят почитта си към него, ще могат да го направят след 14 ч. във фоайето на читалище "Съгласие" днес и в понеделник, където е поставена възпоменателна книга.

Президентът Георги Първанов е изказал съболезнованията си на семейството на писателя.
"Както мнозина, и аз очаквах с нетърпение 27 юли, за да се присъединя и към празнуването на рождения ден на Дончо Цончев, и към премиерата на най-новата му книга "Красивата версия". Уви, броени дни преди това в делника ни нахлу друга "версия", възможно най-лошата. Със смъртта на Дончо Цончев си отива една голяма фигура в българската култура. За 70-годишнината си бе удостоен с орден "Стара планина" - първа степен. Но още по-голяма награда за него беше онова приятелско "Майсторе", с което го посрещаха в писателските и ловните среди, в родния плевенски край, и в парламента. Моля да приемете моите дълбоки съболезнования! Поклон пред светлата памет на Дончо Цончев! Сбогом Дончо, сбогом приятелю!", се казва в съболезнователно писмо на държавния глава.

Съболезнователно писмо изпрати и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
"Неподправеният талант на Дончо Цончев отдавна има своето достойно място сред най-добрите постижения на съвременната българска литература. Той остави дълбока следа в българската словесност и култура. Обществото ни винаги ще помни и неговата активна гражданска позиция, която той отстояваше като народен представител и общественик", пише в писмото си Цачева.

В съболезнователния адрес на министъра на културата Вежди Рашидов до семейството и близките на писателя Дончо Цончев се казва: "Зная, че каквито и утешителни думи да ви кажа в този момент, болката от смъртта на любимия човек няма да намалее. Скърбя заедно с вас от загубата на незабравимия, живял пълноценно и достойно голям наш творец Дончо Цончев. В тези минути на мълчалива равносметка трябва да кажа, че мъдрецът Дончо нито за миг не показа страх, отчаяние или апатия, а напротив - с вдигнато чело вървеше по своя път и ни напътстваше: "Не с лошо към предната страница, момчета!"