Бившият вътрешен министър застана пред магистратите по обвинение, че заедно с трима бивши директори на СДОТО не са осъществили контрол и така са създадени предпоставки за подслушване на граждани. Разследването започна след като вече бившият лидер на БСП Сергей Станишев получи анонимен мейл, който предостави на главния прокурор.

В съдебната зала адвокатите на Цветанов поискаха процесът да не спира, като представиха негова декларация, с която той още отсега се отказва от депутатския си имунитет, преди парламентът да е конституиран, съобщиха БТА и "Фокус".

Съдът, както и прокуратурата обаче не се съгласиха с възможността депутатски имунитет да бъде свален без искане на главния прокурор и без това да става пред Народното събрание.

Пред журналисти Цветан Цветанов коментира, че иска процесът да приключи бързо, вярва на съда и затова ще напише писмо до главния прокурор, с което ще иска Сотир Цацаров да поиска сваляне на имунитета му.

"Това, което винаги сме заявявали е, че искаме бърз и справедлив процес и под никаква форма не съм се прикривал зад депутатския си имунитет", категоричен е бившият вътрешен министър.

На въпрос защо е била тази демонстрация в съда с правно неиздържана декларация, след като си има установен ред за отказ от депутатски имунитет, адвокатът на Цветанов - Менко Менков, коментира:

Защо да е излишна тази демонстрация – желанието ни е делото да продължи. Ние изразяваме нашето становище, защо да няма правна стойност. Представете си, че главният прокурор сега откаже да поиска депутатския имунитет на Цветанов, той вечно подсъдим ли ще бъде?”.

Менков обясни, че сега трябва да чакат това искане на главния прокурор и допълни, че Цветан Цветанов изразява волята си за директно приложение на Конвенцията за правата на човека – за бързо приключване на процеса.

Вие виждате той идва пред съд, това означава, че той има вяра в правораздаването”, допълни адвокатът.
ИЗБРАНО