Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

„Кметът на общината Емил Караиванов е обвинен в длъжностно присвояване. Няколко собственици на търговски фирми са обвинени в помагачество към длъжностно присвояване. Обвинени са както кметът на общината, така и строители в нарушения, свързани с разрешаване и осъществяване на строителство, което е при условията на съответни архитектурни ограничения", поясни Цацаров.

Акцията е на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Обвиненията срещу кмета >>

По случая той даде много добра оценка на Окръжна прокуратура-Пловдив. „От особено значение е длъжностното присвояване, защото там се касае за една много специфична сметоизвозваща дейност, а именно почистване на шахти в града, за които е симулирана обществена поръчка. Разбира се, тя е победител, само че дейност не е извършвана, но плащане е осъществено“, поясни главният прокурор.

3900 шахти на територията на община Асеновград са били почиствани от близка до кмета на Емил Караиванов фирма, която разполагала със следната специализирана техника - бус, една кирка и две лопати. Имало и един-единствен работник, съобщи "Марица". 

За сметка на това фирмата разполагала със сертификат ISO, с който успяла да елиминира всички свои конкуренти.

Дружеството е собственост на дъщерята на бизнесмена Николай Христев, който също беше задържан заедно с кмета на Асеновград. Съпругата му държи ресторант "Амбелино" в сградата на общината и въпреки че шахтите не са били почиствани изобщо, протоколите, че работата е била извършвана, са подписвани в това заведение.

Цялата стойност на поръчката е за 200 хиляди лева и по този параграф Емил Караиванов е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. той е на свобода срещу парична гаранция от 5 хиляди лева.

Христев е в ареста за 72 часа, въпреки че когато започнало издирването му, спешно е постъпил в болница. Срещу него има и друго обвинение - че е организирал купуване на гласове на последните парламентарни избори срещу обещанието да се гласува в полза на определен кандидат, чието име Прокуратурата отказа да съобщи.

Бизнесмените Вакрил и Георги Запрянови са с обвинения за събарянето на сграда, попадаща в зона на групов паметник на културата – Метошката махала, и за строителството на нова постройка на мястото в разрез с всички изисквания. За да започне това строителство, подписите на собствениците на съседния имот са били подправени. Запрянови са освободени срещу парична гаранция от по 10 000 лв. за всеки.

С ново обвинение за искане на подкуп е и главният архитект Константин Атанасов.

„Всичко това е само около една четвърт от обема на разследването за престъпления в община Асеновград”, обобщи окръжният прокурор Румен Попов. От началото на акцията на ДАНС са задържани над 15 души, 7 от тях вече са с обвинения. Прокуратурата ще поиска отстраняването от длъжност на кмета Емил Караиванови на главния архитект Константин Атанасов.


Кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов беше задържан при акция на ДАНС и Окръжна прокуратура-Пловдив вчера. Заедно с него бяха арестувани и трима бизнесмени, сред които собствениците на строителна фирма „Запрянови” баща и син - Вакрил и Георги Запрянови. Третият е местният предприемач Николай Христев, чиято съпруга държи ресторанта в сградата на Община Асеновград.

Преди седмица беше задържан и главният архитект на общината Константин Атанасов. От Окръжна прокуратура - Пловдив, обещаха да дадат подробности чак днес. Разследването е за икономически престъпления.

По информация на „Марица” Запрянови са постоянен партньор на местната власт в Асеновград. Фирмата има много спечелени обществени поръчки и в Пловдив. Подкупът е бил поискан и взет миналия ноември от управител на клон на акционерно дружество, за да съгласува идеен инвестиционен проект. Парите са предадени с посредничеството на другия обвиняем по този казус - Митко Захариев. Това се е случило на 8 декември 2016 г.