Вчера адвокатът на Тимошенко Сергий Власенко заяви, че неговата довереничка е била пребита на 20 април от надзиратели и е обявила гладна стачка, напомня "Левият бряг".

"Шокиран съм от съобщенията за физическа жестокост спрямо Тимошенко. Това е абсолютно неприемливо според европейските норми и представлява практика, напомняща времената на съветската диктатура и жестокостта на Сталин и Берия", каза Ковачев.
Според него Тимошенко е политически затворник, а делата срещу нея и други опозиционери представляват избирателно правосъдие. "Според мен и моите колеги от Европейската народна партия член 365 от Наказателния кодекс на Украйна, по който е осъдена Тимошенко, не отговаря на европейските правосъдни стандарти", изтъкна евродепутатът.

Юлия Тимошенко излежава седемгодишна присъда по обвинение, че е превишила пълномощията си като премиер при подписването на газови договори с Русия през 2009 година. Тя е обвиняема и по друго дело за финансови престъпления през 90-те години.

Ковачев добави, че би желал да види Украйна по-близка до ЕС и европейските ценности. Евросъюзът като цяло и по-специално Европейският парламент постоянно отправят към Киев призиви за това, каза той. Очакваме верните сигнали от Киев, каквито засега няма, и нещо повече - последното развитие на събитията е в неправилна посока, заяви българският евродепутат.

По-късно упълномощената от Върховната Рада по правата на човека Нина Карпачева потвърди, че върху бившия премиер на Украйна е било упражнено физическо насилие по време на транспортирането й от затвора в болницата, предаде РИА Новости, позовавайки се на данни от лидера на опозиционната партия „Фронт за промяна”, Арсений Яценюк.

Отношението към намиращата се в затвора опозиционна лидерка в Украйна Юлия Тимошенко е петно за Украйна, каза по-късно еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, цитиран от ДПА.
"Отношението към Тимошенко и други хора не е в съгласие с принципите и стойностите, на които се основава партньорството между ЕС и Украйна. Това е видимо и болезнено петно за Украйна", каза Щефан Фюле в съобщение в Туитър.

Фюле е сред няколкото високопоставени служители на ЕС, с които украинският вицепремиер Валерий Хорошковски трябва да се срещне днес в рамките на визитата си в Брюксел.

Норвежкият Нобелов комитет вече съобщи, че Юлия Тимошенко е сред общо 231-те номинации за Нобеловата награда за мир за 2012 година.