"Нападнатият е българо-мохамеданин, български гражданин, жител на Република България. Бит е в района на Баня башъ от пет - шест лица, по-късно двама са задържани", съобщи Лазаров пред БНР.

Той уточни, че побойниците са последователи на скинхедс, 28 - 29-годишни.
По-късно обаче, на извънреден брифинг директорът на СДВР Ивайло Спиридонов отрече те да са от скинхедс.

"Едно от лицата е споменало при задържането: "май нещо сбъркахме..." Аз го разбирам, че са очаквали лицето да е кандидат - бежанец. Но това по никакъв начин не оправдава нападението", каза главен комисар Лазаров. Той добави, че никой не може да бъде нападан на етническа или каквато и да е друга основа. Това е просто безобразие, което се е случило, посочи главният секретар на МВР.

Директорът на СДВР Ивайло Спиридонов каза, че районът от Централна гара до района на ул. "Пиротска" не е опасен.

"Там има много хора, които търсят документи за издаване на статут на бежанци", коментира директорът на СДВР и уточни, че периметърът от Централна гара до джамията "Баня баши" е пълен с полиция и жандармерия.

Повдигнати са обвинения на двамата задържани


Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение срещу Момчил Милчов и Иво Тилков. Двамата са задържани за срок от 72 часа, с оглед внасяне в Софийски градски съд (СГС) на искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Състоянието на пострадалия мъж


Нападнатият се намира в шоковата зала на Военномедицинска академия, лекарите се борят за живота му, посочи още главният секретар на МВР. Вчера бе съобщено, че пострадалият Метин от Русе е в кома във ВМА.

Нападението на пансиона с нелегални имигранти

Преди да пребият зверски мъжа на кръстовището между "Пиротска" и "Самуил" в събота вечерта нападателите са нахлули в пансион, обитаван от нелегални имигранти. Изпочупили са вратите, но чуждите граждани са успели да ги изблъскат. 

На ъгъла с улица "Пиротска" срещат случайно Георги Димитров. Български гражданин от Русе, с мюсюлманското име Метин. Според очевидци, той бил жестоко пребит с палка.

"Даже, доколкото разбрах, палката е счупена в човека. Толкова зверски са го били", коментира жена от района.

"Човекът замалко щеше да умре!", каза друг жител на квартала.

Реакции


Столичният кмет Йорданка Фандъкова отправи призив за ненасилие. Тя припомни, че е поискала в районите на бежанските центрове и в центъра на София, където се събират имигранти, да има повече полицаи.

С декларация от Главното мюфтийство призоваха мюсюлманите да отговорят на снощния инцидент не с агресия, а с молитва.