Знакови личности се опитаха днес да опазят останките от емблематичната сграда, чието разрушаване започна през уикенда.

Вчера тежка техника премахна покрива и горните два етажа на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, който е строен през 20-те години на миналия век, съобщиха Радио Пловдив и Дарик. Събарянето на зданието обаче бе спряно от недоволни граждани в късния неделен следобед.

Вижте снимки>>>

Днес целият състав на фондация Пловдив 2019, архитекти, общественици и граждани се обявиха против събарянето на сградата. Протестиращите взеха по една тухла и я оставиха пред входа на Община Пловдив.

Културологът Пенка Калинкова заяви, че сградата е в списъка на най-ценните тютюневи складове, обявени за паметници на културата.

Точно там, където кранът се опитва да свали дебела масивна стена, точно там са стенописите на големия български живописец Вълчан Петров", обясни тя.

Според арх. Виолета Раева - дългогодишен служител на Националния институт за недвижимо културно наследство, събарянето е абсолютно незаконно. По думите й всяко инвестиционно намерение върху сграда – паметник на културата трябва да бъде съгласувано с НИНКН, а подобно разрешение не е давано.

Главният архитект на Община Пловдив Румен Русев обаче съобщи, че за премахването на бившия тютюнев склад има издадено разрешение още преди 6 години. По думите му процесът по събарянето на сградата е законен, тъй като той самият е презаверил строителното разрешение през 2014 година.

Подписах разрешителното за събарянето на сградата на база одобрени проекти на подробния устройствен план. Получих и удостоверение от Министерството на културата, че сградата не е паметник“, каза Русев пред протестиращите, цитиран от "24 часа". Те пък поискаха оставката му.

Инвеститорът е фирма „ПИ ДЖИ ТРЕЙД“ АД с изпълнителни директори Александър Николич, Десислава Колева и Георги Бранников. Фирмата е свързана с тръгналото преди време събаряне на кино „Космос“, което също предизвика широк обществен отзвук.

Проектът "Тютюневият град" е част от програмата, с която Пловдив спечели в надпреварата за Европейска столица на културата 2019. Заедно с реализирания вече проект "Капана - квартал на творческите индустрии" е включен в клъстера „Градски мечти", който цели да оживи и обнови проблемни пространства, сгради и квартали.

Министерство на културата спря събарянето

На основание на своите правомощия по Закона за културното наследство (ЗКН) Министерството на културата разпореди проверка по случая със събарянето на сграда на ул. „Одрин” №8 в град Пловдив.

Сградата е деклариран паметник на културата от 1977 година. Тя се намира на територията на групов паметник - Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обявена с Протокол №5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.

Инспекторатът на Министерството на културата разпорежда спиране на събарянето на сградата на ул. „Одрин” 8 в гр. Пловдив. Министерството на културата ще сезира и прокуратурата за случая.

Прокуратурата започва проверка

Във връзка множеството медийни публикации и репортажи, поставящи въпроса за законността на събарянето на тютюневия склад зад автогара Юг, Окръжна прокуратура – Пловдив възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност.

В рамките на проверката ще се изясняват, както статута на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Извършването ѝ е възложено на отдел “Икономическа полиция” при ОД на МВР – Пловдив. Срокът, определен от наблюдаващия прокурор за приключването на проверката, е 30 дни, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.