Часове преди да почине, детето е било живо в утробата на майка си, категорични са близки на жената. От седмица тя имала проблем с кръвното и искала да роди със секцио. Лекарите обаче я убеждавали, че трябва да изчака естественото появяване на бебето на бял свят.

Драмата започнала миналата неделя. 27-годишната Пламена Енева, която всеки момент трябвало да роди, тъй като влязла в деветия месец, се почувствала зле. Мъжът й Тихомир Димитров премерил кръвното й и установил, че е доста високо -140 на 100. Двамата решили да се консултират с лекар, предвид бременността й. Иначе жената не се чувствала чак толкова зле, че да влиза в болница, съобщава standartnews.com.

От дежурния кабинет в УМБАЛ „Св. Георги” обаче ведага я насочили за прием в отделението по патологична бременност, където останала през последната седмица. Кръвното й било стабилизирано и жената поискала да й направят секцио, но докторите й казали, че не може.

В събота около 5 ч сутринта тя се събудила от ужасни коремни болки и повикала сестрата, която й обяснила, че трябва да почака лекаря, който щял да дойде в седем. През това време Пламена се превивала от спазмите.

Когато дошла дежурната смяна, й направил секцио, но извадили бебето мъртво. Състоянието на майката също се влошило и тя е прехвърлена в КАРИТ, където се борят за живота й. Причината е кръвозагуба при операцията и проблем с кръвосъсирването. В болницата са пристигнали незабавно и близките й, от които докторите поискали да дарят пет банки кръв. Хората са дали кръвта веднага.

За това, че лекар не е имало, съобщава и друга родилка, съседка по легло на Пламена, която позвънила на майка си, уплашена от писъците и болките на младата жена като казала: "Мамо, Поля пищи от болки. Иска лекар, но няма лекар в отделението. Къде ме доведохте тука?", допълва БНТ. Роднина на родилката Рангел Димитров коментира: "По моя информация тука половината екип работи в частна клиника, която тая частна клиника взимат 1100 лева за секцио по моята информация, която имам. С една дума, ако не искате да родите по естествен път- тука, ако искате секцио - частна клиника срещу солидно заплащане".

Семейството ще поиска аутопсия на бебето и пълно разследване, за да се установи истината.

По думите на началника на Клиниката по акушерство и гинекология проф. Благовест Пехливанов лекарите са действали адекватно, но тъй като е имало отлепване на плацента, не са могли да спасят бебето. Медикът е категоричен, че е оказана и нужната помощ на родилката.

Съпругът Тихомир обаче е на друго мнение. Убеден е, че става дума за лекарска небрежност и ще съди болницата. Вече е подал жалба за случилото се в прокуратурата.