Обвиниха пловдивски лекари за смърт на бебе

Родилка загуби износеното си бебе в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, предаде БНР.

Обратно в новината

Коментари - Обвиниха пловдивски лекари за смърт на бебе | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След като не си акушер-гинеколог -специалист ,се занимавай с професията си и не давай глупави и емоционални мнения. Ако аз дам тъпо заключение по твоята специалност ,как би реагирал. Прочети още поне 3 пъти внимателно писаното.Дано нещо влезе в червения ти мозък.И съвет- пиши умозаключения единствено за онова ,което разбираш,ако има нещо подобно.

Защо да не коментира човекът? Това е свободен анонимен форум за коментар на новини! Това не е професионален, вътрешен форум, изискващ регистрация, в който да пишат само висококвалифицираните специалисти. Не е и болничен рапорт, на който възможността за изказване е по старшинство!

Пак ли бе? Не се ли научихте, бе доктори-убийци? И сега какво? пак ЦЦ ще ви е виновен. Ама чакай, сега пък нямаше СРС-та. истината е че има страшно много некадърници в медицинските среди. И докато криеха истината нещата бяха "в норми". Когато, обаче нещата запчнаха да излизат наяве се видя че са ужасяващи. и има нужда от спешна реформа в здравната система. След като във втория по големина град могат да се случват такива работи, представяте ли си какъв ужас е в Ардино, да речем. Или в Горна Оряховица, както разбрахме. По случайност, разбира се, благодарение на СРС-тата поставени да следят далаверите на докторите там. А то се оказа че освен че са правили далавери, масово са "давили бебета в кофата". Но нека бъдем този път снизходителни - толкова си могат докторята. Но поне да си признаят. И свестните доктори да не защитават"боклучарниците". Щото така всички се равняват именно по боклучарниците.

В акушерството два часа могат да бъдат фатално много. Такова отделение не е офис, в който можеш да оставиш папките настрана, докато се върне някой от отпуска.

е до кога ще унищожаваме готови неща.............отрицателен прираст, демографски срив...........смъртност........нетипични болести при деца.........какво правим за БОГА.............

За какви осигуровки става въпрос? Те са вложени в магистралата.Затова няма да плащаме. 1.3 милиарда. С тия пари щяхме да имаме здравеопазване. Т.н. управляващи си правят паметник с нашите пари за здраве.И всички сме пас. ТОВА Е ТО ПЛЕМЕ В ЛИКВИДАЦИЯ.

И какво, тия пари да не ги даваме за магистрали, а да отидат за лечение на тежко катастрофирали, а? Стига вече политизиране и подигравки, защото в случая има голяма трагедия!!!

И 100 млрд. да се налеят в тази неработеща здравна система, нищо няма да се промени. Не говори нелепости, ако ги нямаше магистралите щеше да хленчиш, че загиваме заради лоши пътища. Става въпрос за безхаберие на конкретни хора и за калпава система, която няма да проработи, докато няма наказани за лекарска грешка. А няма да има наказани, докато съдебната система е в този вид. А тя няма да се промени, докато има кой да я защитава, когато американския посланик казва, че е корумпирана и за нищо не става. Така че, дежурните недоволни, сърдете се на себе си.

Никой не е казал да се наливат здравните осигуровки в неработеща здравна система. По-добре беше да ни ги върнат, а сега как ще ни ги върнат, като ги няма - не е ясно.

Може да е неработеща, носметка на това е много, ама много крадлива.(виж болниците всичките с нова дограма, домовете и вилите на главните докторите също) - не бе, не че крадат, тва е резултат от обществените поръчки.

Не са 1,3 милиарда. Само резервът е около 1,5 милиарда, а тотално бяха откраднати 2 000 000 000 лева!

2 часа не е имало кой да погледне родилката, защото медицинския персонал е бил зает с други случаи! Май ще се окаже, че виновни са мениджърите на болницата, че не са подсигурили достатъчно персонал за дежурството!!!

Болниците се опразват от към персонал.Особено в провинцията. Синът ми работи по 12 часови нощни дежурства през ден.Няма лекари, сестрите са пансионерки. Много е уморен. Стяга багажа за чужбина. За заплата не говорим.

А колко пъти сина Ви е се оплакал писмено за това, за което пишете Вие по форумите на директора на здравното си заведение. Докато няма писмени оплаквания директорите на болници ще се правят, че не знаят за проблема, а точно те са тези, които печелят от цялата тази система. То не са комисионни за некачествени ремонти, то не са комисионни от търгове за лекарства и консумативи, ама синът Ви си трае, оплаква се и си пази местенцето е и от време на време опира пешкира, ама защо - той си знае!

НА ПЕРСОНАЛ СТАВА СЪС СПАЗВАНЕ НА ЧОВЕШСИТЕ ПРАВА НА ПЕРСОНАЛА,НАЛИ- заплащане според количеството и качество труд,оборудване,консумативи,иначе обслужването на толкова много не-осигурени пациенти трупа загуби за здравеопазването ,изяждат се дори фондовете за заплати от паразитиращата класа ,която консумира само права,но още не е чела хартата по правата,където пише,че всеки индивид има задължения в обществото и не внасят данъци,осигуровки,производителен труд,и нямат квалификации и образование за това,дори!!!! Смъртността сред лекари и сестри,акушерки и други професионалисти е много висока -капят по десетина в активна възраст всяка година,а някои са избивани от асоциалните пациенти,които го правят и в бита като ежедневие в нечовешко общество ,където алчните и жестоки доминират с жестоки абсурди за обогатяване и оцеляване до катастрофата най-много

Напълно правилно, само че с какво се подсигурява персонал - мениджърите трябва да обсъждат с техните началници, а ако трябва и с министъра, а не да оставят лечебните заведения без персонал.

Много пациенти в България влизат при лекаря болни без да знаят от какво и излизат от кабинета също така болни и пак без да знаея от какво. Некадърност и алчност е мотото на нашите лекари.

И не само у нас, то по цял свят така става.

Аз ходя често на лекари и какво ми прави впечатление по здравна каса работят мн стари пенсионирани лекари,които те самите имат нужда от помощ Добре че имат съвест и когато не са сигурни те препращат при друг специалист

Много правилно наблюдение. Имам един познат, младо момче, завърши медицина и съм му предложил да дойде да ми прави кафе и да вдига телефона. Ще му плащам два пъти повече отколкото, ако стане специализант.

Резултат 1: Виновните няма да бъдат наказани. Резултат 2: Българките ще тичат да раждат по частни клиники, където (Резултат 3:) ще пълнят гушите на ей тия същите "доктори". Само че (Резултат 4:) там ей тия същите "доктори" ще треперят над тях и бебетата им. Защото (Причина единствена) тъкмо това е целта.

изцяло възможно защото персоналът недостига за нощни дежурства и в частните аг клиники,където има подобни усложнения вкл и смърт на родилки,за което се писа в доста случаи!!!!!!!! Освен това средните доходи на българите от заплати са по-ниски от средните помощи за ромките,които имат много деца ,получават повече от срз като помощ,но не внасят данъци и осигуровки..Не е разумно да се мисли,че средният българин има възможност да доплаща 1000 лв без да се обремени опасно стресиращо и изнемогващо в малки домове,а ромите живеят в широки домове,къщи -средно доста по-широко и заможно живеят ромите -нещата са такива !!!! Следва да се изравнят по данъци и осигуровки ,и да не източват 9 млрда ДДС -това е една четвърт от държавния бюджет,и освен това да се връщат лошите кредити -7 млрда поне в натура с тези скъпи къщи и коли

Как ли се смеят акушер-гинеколозите от другите институти -в София,Плевен ,Варна и Ст. Загора на втория по основаване в България Медицински институт,но с претенции-в Пловдив.Не случайно в София понякога се нарича -Институт за фелдшери.

Че то лекари в България не останах, ти не знаеш ли? Свиквай да няма лекари, и по-зле ще става...

Много груба лекарска грешка! Жестоко е!

Не е грешка това убийство, жената е викала от болки и никой не и е помогнал над 2 часа !!!! Смърт за тези които са знаели и нищо не са направили !!!!

А ти там ли беше та говориш?

На времето имахме едно много хубаво наказание - смърт чрез разстрел... по ясна картинка за прилагането му не съм виждал през живота си !

универсалната декларация по човешките права за мир,е предвиден И РЕД ЗА ОТНЕМАНЕ НА ПРАВАТА В ИЗВЪНРЕДНИ СПЕШНИ СИТУАЦИИ ВКЛ ПРАВОТО НА ЖИВОТ ,НО СЕ ЗАПОЧВА С ОСОБЕНО ОПАСНИТЕ ЗА ОБЩЕСТВОТО И ИНДИВИДИТЕ ,а по определение такива са онези,които при отчаяние реагират с употреба на летална сила и за хранене ,и за сплашване за облаги т.е серийни и масови убийци и престъпници ,които проявяват такива наклонности от раждането до смъртта най-често,отнемане СОБСТВЕНОСТ ,ОСОБЕНО ПРИДОБИТА ПО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН , и единствено -НЕОТМЕНЯЕМО ПРАВО Е ОБРАЗОВАНИЕТО .В случая едва ли става дума за умишлено забавяне,или ако е така,то едва ли става дума за персонала,а може би за някой страничен решил да изнудва за пари ,както правят фалшиви катаджии с палки за глоби,без да са от транспортна полиция

Просто ми се гади от лекарите. Тия са по-големи измекяри дори от съдиите. Явно вече ще се минава на народна медицина и молитви.

Свиквайте. Това е капитализъм. Парица е царица. Хем не плащаш, хем искаш да си жив. Това драги е лукс. В други държави е същото.

Аз си плащам - здравните осигуровки!

Недей да лъжеш ТЪКМО ! Така е само в прехвалената "люлка на демокрацията" САЩ. Никъде в бяла Европа не е така. Осбено ако ства въпрос за раждане. Иам роднини и приятели на които в последните пет години им се раждаха деца във Франция, Италия и Германия. Присъствах на това във Франция (българка! ражда във Франция) - бедна ти е фантазията лъжливо демократче...

... вече ли?!?! че то от много отдавна сме минали на баене и молитви. Ако чакахме на лекарите да сме измрели мнооого отдавна. Искаха да ме оперират за несъществуващ проблем. АМа нали съм Тома Неверни проверих при 3-ма лекари. Да не казвам за бременна приятелка която в 6-тия месец умираше от болки и й казаха - 600 евро и ще ти кажа какъв ти е проблема... естествено се намериха познати на познатите, и то добри лекари и се оказа, че проблемът е бъбречен. АМа познайте лекарите какви са ... касапи и търгаши. Нищо повече.

щом ти се гади-повърни,ще ти олекне!!!

тоя татко няма ли пушка?

Какво отношение към обикновения човек може да се очаква в клиника ,начело на която стои наследник на член на БКП. Естествено-наши и ваши.А и кой раздава така щедро титли като доцент ,професор ,места на хора ,които застават пред целия свят и говорят смешни неща за трагични събития.

Ако няма да си намери и да свърши работата на държавата...

Подкрепям!!! Вече са му съсипали живота.

държави ли вземаш пример -те застават с калашников и стрелят за обири за храна или каквото искат,а и някои от тях си имат деца на 12 години,на 16 години -4 деца,но нямат потенциал за поддържане живота,а само крадат и убиват,не плащат на робите за труда по тяхното изхранване и лечение ,адекватно

Много е смешно, уж разумни хора, пък вярват на всичко, за което пише по разни сайтове, уж като новини

Какъв лекар, каква сестра, как така "чакай до утре"?! Защо не се намери една акушерка в това отделение? Тя по-добре от сестрата знае, какво да гледа и да очаква от бременна жена с високо кръвно. И за разлика от лекаря, нейно задължение е да следи състоянието - час по час, с една акушерска слушалчица. Тя е тази, която ще опищи света с "тоновете падат!" и ще докара дежурния, ако е нужно с ритници. Акушерката е тази която, трябва да покаже на жените, че на някого му пука за тяхното здраве и живот. Ще кажете акушерките са анахронизъм, акушерската слушалка е допотопно нещо. Да, но е по-добре от нищо!

Няма, в момента положението е плачевно - една сестра на трима лекари... Просто никой не работи за 300 лв, като в чужбина веднага дават поне 2000 евро за старт. Свиквайте, и по-зле ще става!

Говоря за акушерка. Не, за сестра. Що се отнася до акушерство и гинекология, има "малка" разлика. И нека да не се заблуждаваме, че единствената причина за положението "една сестра на трима лекари" е само и единствено заплатата от 300 лв.! Нищожната заплата е причина за недоволство. А причината за масовото напускане е унижението и високомерието, на което ежедневно са подложени мед. сестрите и акушерките от страна на лекарите. А то е породено от политиката в здравната система на България. В много случаи една опитна акушерка би била по-полезна (и за жената и за лекаря) от всеки ехограф.

Знаете ли колко време е необходимо ,за да се види на ехограф преждевременно отлепена плацента- 20 секунди.Още повече ,че може да се принтира.Въпросът вече не се свежда до загубата на плода , а до настъпилата афибриногенемия ,с последваща остра бъбречна недостатъчност,което може до доведе до екзитус и на майката.Колко високорискови бремености като тази са лежали в клиниката ,едва ли повече от 5. Нима Зав. клиниката е нямал поглед върху състоянието на всяка застрашена бременост и не е наредил да има усилено наблюдение. Пълната отговорност за случая носят той,лекуващия лекар ,дежурната акушерка,съобщила ли е незабавно на лекар за рязкото влошаване състоянието на жената и ако го е направила ,лекарят ,който не е реагирал.Здравният министър има специалност по акушерство и гинекология. Ако той самият не е в състояние да прецени,да възложи експертиза за скандалния случай на висококвалифицирани специалисти от София.

Много сладко говорите ама като трябва да се накаже "лекар"-убиец, гарван гарвано око не вади.. колко хора още трябва да умрат !!!!!!

Аха - пълната отговорност колко трябва да е? Според мен 3 заплати? Значи около 1800 лв... Хахахахахаха... Човече, скрий се някъде, че говориш глупости! 20 секунди трябват, за да се види на ехо, така е, но лекарят в този момент е зает да търси по-евтинки доматки, че с тази смешна заплатка не може да си ги купи... Че в къщи гърла го чакат. Свиквайте, и по-зле ще става!

организацията на работа може да отнеме и повече от 20 секунди -например ако ехографа е отдалечен или повреден /напоследък,ако следиш в УМБАЛ се повржда всичко -ямр,скенер,уресите за лъчетерапия/, а ЗА КОЛКО ВРЕМЕ СЕ СТИГА ДО АФИБРИНОГЕНЕМИЯТА,ЗА КОЯТО СЕ ПРИТЕСНЯВАШ ,ИЛИ ДИК -консумативната коагулопатия от изразподване факторите на коагулацията ,и за колко време се осигурява вливането на свежа плазма,тромбоцитна маса и фактори на коагулацията ,евентуално и еритроцитна маса,цяла кръв -ТОВА НАПРИМЕР СТРУЙНО КРЪВОПРЕЛИВАНЕ ПРИ ПРОНИКВАЩА ТРАВМА НА СЪРЦЕТО ГО ПРАВЯТ ПОД НАЛЯГАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ОПЕРАЦИЯТА,НЕ ПРЕДИ НЕЯ, ДОРИ

Независимо от заплатата, никой лекар няма право дори за секунда да се скатава от задължения и да се отнася с безхаберие към пациент. Като не му изнася дохода, да напусне. Приел ли е да работи за тия пари - да работи. Никой пациент не е виновен за проблемите на лекарите.

която живее в екстремен лукс в Триполи,казала на дете-гледачката ,че тя само ще работи и не и плащала стотинка цяла година,а преди 3 месеца ,когато детегледачката отказала да набие малчугана,когато ревял непрекъснато,снахата на Кадафижена на негов син/ я вързала ,сложила лепенка на устата и ,и я заляла с гореща вода по главата и тялото ,скрила я в стая,не я закарала в болница -сега тази история се показва по CNN=ТОВА Е САДИСТИЧНА ЖЕСТОКОСТ И ЗАРОБВАНЕ,НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ,НАЛИПредполагам и да сте родственици на снахата,ще искате да станете по-човечни и да спазвате човешките права по заплащане на труда според количеството и качеството,нали?! По-точно изкажете се как да се повишат заплатите,иначе няма да стане дори и да гърмите с танкове-изчислено е ,че става по общо-човешкия начин -учение,труд и заплащне според труда БЕЗ НЕО-РОБСТВО /РОБИТЕ СЕ ИЗТОЩАВАТ И УМИРАТ/

Ох,Боже,потресена съм!В момента съм бременна в 5 месец и ако искате вярвайте,но толкова ме е страх,че ще се побъркам докато не мине всичко...:( Напрежението е огромно!Ниска била раждаемостта!Еми ниска е-коя друга луда жена ще се навие да ражда в България?!Пълна безотговорност и нехайство!На предпоследната ми консултация изядох един шамар по корема докато ме мериха,защото съм си го била пъчила (!!!!!!!!!!)А той просто вече е голям...Направо нямам думи.Бог да ни пази,хора!И още:четох наскоро статистика,че съотношението българи и малцинства в страната ни е 60:40!Е,ми така ще е ,като няма отношение,като липсва внимание българките все по-трудно ще се навиват да раждат,особено пък второ дете,като мен.Нека бе,нека циганите и турците се плодят пък да видим докъде ще я докараме!!!

Ти наистина ли мислиш, че някой има по-добро отношение към бременните от малцинствата? Ама раждат, нали? Хайде стига глезотии!

като никой от малцинствата не плаща,и не не ходи в частните клиники по един и същи механизъм общ за българките от не-малцинствата /повечето споделят тези два стандрата ,различни8 Най-голям дял от бюджета на здравната каса се изразходва за раждания в Б-я ,като ромките раждат от 11годишни докато могат -винаги безплатно като не внасят осигуровки,а са осигурени от данъкохратците

Защо ходите на лекар, когато само им намирате кусури! Лекувайте се сами!

Ха ха, лекарите сме виновни и за ниската раждаемост?! Хайде утре и такава статия ще има и после всички отново ще цъкат тъпо...

а двойният стандарт,който стимулира ромките дари в криза да раждат всяка година и от най-ранна възраст,защото не само,че не внасят данъци и осигуровки,но и нищо не доплащат,а веднага получават еднократни помощи 250 лв,600 лв -за второ дете и месечни помощи от 135 лв за едно дете с известен баща до 700лв с 8 деца,като за ученик помощта е 70-110 лв месечно...., а ЛЕКАРИТЕ ОТ УМБАЛ ПЛОВДИВ СА НА МНОГО НИСКИ ОСНОВНИ ЗАПЛАТИ -ОКОЛО 350 ЛВ +ОТ КП,НО ЧАСТ ОТ КП СА ПО-НИСКО ПЛАТЕНИ ОТ СТОЙНОСТТА НА РАЗХОДИТЕ , и се обслужват не-осигурени пациенти на загуба към 5 млн лв годишно,не се подменя в срок амортизирано оборудване

Не знам защо си мислиш. че някой трябва да те третира като царица, за това, че си благоволила да се възпроизведеш. Всичко си има научно обяснение: Просто малцинствата в България са по-приспособени и се размножават по-успешно, а българките са по-капризни към условията на средата и затова естествения отбор ще ги елиминира. Те и паразитите са плод на еволюцията - не го забравяй.

официално,че под "АДАПТАЦИЯ" -четвъртия елемент от здравето,наред с физическо здраве,психическо и социално /интеграция със задължения,данъци за права и поддържане на живота/ здраве от определението по СЗО за здраве ,повтарям под адаптация се разбира именно учение ,задължително образование за усвояване принципите и подробностите за поддържане функционирането на индивида и обществото ,а това,че ромите се наричат социално слаби ги прави свръх-привилигировани консуматори на права,които в 90% не изпълнява задълженията към обществото включени в правата на човека. Тяхната "приспособимост" е зависима от наличието на икономически активни производителни данъкоплатци, и когато данъкоплатците станат относително много малко с такава приспособимост далече не се стига от епидемии,проституция,насилие ,грабежи ,побоища,нарко-терор,смърт

Жалко за бебенцето,аз искам да имам дете и винаги ме е било страх как ще ми пртече бременноста,в бг дори и пари да имаш пак не става,плащаш не плащаш все тази работа,прибират парите и край после всичко е в божите ръце дано се оправи жената по скоро дано господ е с нея

ако искат да е БЕЗПЛАТНО МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ В ТОЧКАТА НА КОНСУМАЦИЯ НА МЕД УСЛУГИ ,както например в Англия е в 85% държавно и безплатно,то ТРЯБВА ДА ВНАСЯТ ВСИЧКИ ДАНЪЦИ ,като в Англия този задължителен данък за здравеопазване и държавна пенсия се внася от ВСЕКИ НАД 14 ГОДИНИ ! , данък върху дохода е прогресивен от 20-40% като доходи каквито са средните български доходи от 660 лв са освободени от данък върху дохода!

Защо в България здравните осигуровки не са ли задължителни? Значи е като в Англия?

количествата и качествата са по-различни .ФИНАНСИРАНЕТО там е не само от тези задължителни приноси които са 5-12 % удръжки ,но се получава за население от 65 млн 90 мрда паунда ростъпления,или за 7 млн -13 млрда паунда= 26 мрда лева , ,поделяни между здравеопазване ,обезщетения и държавна пенсия,но и от останалите данъци,които са още 450 млрда или пропорционално на нашето население по брой -още 62 млрда паунда -134 млрда лева -или ако е същото ,трябваше да сме събрали 160 млрда лева,а то ева 35 млрда общо,от което тази година кухи ромски фирми източили 9 млрда /откраднали ддс,което е част от нашия държавен бюджет,и ддс го има и в Англия -осигурява 40-60% от постъпленията/

Само една дума - касапница.

"Медикът е категоричен, че е оказана и нужната помощ на родилката,но тъй като е имало отлепване на плацента, не са могли да спасят бебето." - Ако е лежала в отделението по патологична бременност то това отлепяне -"Abruptio Placentae" - се вижда на ВИДЕОЗОН! Та нали за това са я оставили! Съжалявам , но ако написаното е вярно - то колегите са се ОСРАЛИ!!!

алгоритми при това състояние ,диагнозата отлепване на плацентата е преди всичко клинична и при пълно отлепване на плацентата и дистрес на плода не бива да се губи време за узд,а да се пристъпи към цезарово сечение веднага,за да не умре плодът в следващият 1-2 часа ,ако няма противопоказание от нарушено кръвосъсирване към момента/дик се развива при изчакване/,освен ако раждането през влагалището е по-бързото ,при стадий на изгонване на плода,а ако отлепването не е пълно,и плодът не страда ,се изчаква

е така... това с клиничната картина само ориентира колегите. ултразвукът си е стандарт в тези случай, за да са уточни степента на отлепване, дали да се чака или не, жив или мъртъв е плода (както сте написал). ако наистина не е имало лекар в клиниката или е спинкал сладко, колегите са в лай....та до шията...

Близките сега да окажаат една адекватна помощ на лекарите,ама така,че да ги запомнят.Всичко ще се потули както винаги,затова око за око зъб за зъб.Може ли ,превиващ се човек от болка да чака 2 часа лекар.Жалко за бебчето и дано се възстанови майката.

както има въоръжена охрана в болниците по света ,които при заплаха от опасно физическо посегателство имат разрешение да застрелят опасния насилник /терорист

аз ако сам на бащата ще им направя на всичките по едно секцио в тази болница по бързата процедура

Жена с хипертония ,хоспитализирана от 1 седмица ,в термин получава силни болки с хипертонус на коремната мускулатура.Не е описано имала ли е кръвотечение. Като се има предвид ,че дежурят акушерки и винаги има дежурни по клиника лекари ,а може би и специализанти и стажанти,дори студент петокурсник би се насочил към диагноза аблацио на плацентата,възможно е отначало да е било частично , а по-късно пълно. Защо не е погледната на ултразвуков апарат?

смесваш 2 различни спешни състояния при раждането -ако коремната мускулатура е в хипертонус ,трябва да се съмняваш за руптура на матката,а ако маточната мускулатура е в хипертонус и дори индурирана /от проникване на кръв в маточната стена-най-тежко протичане/ трябва да мислиш за отлепване на плацентата,ако има кървене то е с тъмен цвят,а при предлежаща плацента и контракции кървенето е с ярък цвят.Хипертонус има и при преципитирано раждане,при аблацио на плацентата болката е постоянна- и между контракциите има болка Повечето диагнози са клинични ,и не се допуска загуба за дълги изследвания ,така че добре ги научете

знаем, че на теория всички сме богове... коментарите ви имат много вероятности.... може да коментира ситуацията само, който е бил на място. хипертонус, кървене, перитонеално дразнене... много професионално, но за пред студентите.

Невъзможно е в АГ клиника на ВМИ -Пловдив да няма дежурни поне двама акушер-гинеколози през нощта.

Може! Попитай колко е заплащането на дежурство и ще разбереш защо... Заплащането е невероятните 1.20 на нощ!!! Толкова струва живота на това бебе и на всички майки и бебета там... Ми какво ревете?

Бременната жена е отишла да ражда и няма никакво значение за нея колко им плащат за дежурство. Значи ли според теб, че понеже са им ниски заплатите/ а това не е така, защото ако е така ще има масово напускане на работни места - а няма такова/ трябва да има мъртвородени бебета. Такава висока смъртност в 21- ви век не е нормална. На некадърния и безотговорния колкото и да е висока заплатата, той не може да се промени. А чувството за безнаказаност ги прави още по- немарливи и безчовечни.

Поради каква причина толкова кадьрни лекари напуснаха Бьлгария и отидоха да работят в Западна европа.Дьржавата губи качествени мед специалисти.

Причината е по-добро заплащане. Наскоро бях в Чехия и говорих с местна гражданка по темата лекари и лекарски заплати. При тях има същия проблем - масово техни лекари отиват да работят в Германия, тъй като там получавали по-високи заплати. Сподели и нещо интересно - в началото на тази година над 4 000 лекари протестирали доста усилено и единно за увеличение на заплатите. Притиснали правителството и то било принудено под угрозата от блокиране работата за здравната система да увеличи лекарските заплати. В това отношение проблема на българския лекар (а и на цялото общество) е че не е солидарен и единен със своя протестиращ колега. Затова лекарските протести за увеличение на заплатата не успяват. А заплащането на българския лекар е унизително. Той трябва да получава най-висока заплата в сравнение с другите сектори. А се оказва, че разни тъпани едвам изкласили средно въртят кравая за по-големи заплати от лекарските. Ей от това лекарите не са доволни. Затова търсят (по-наглите от тях) различни начини, за да си докарат един заслужен доход.

Ако получаваха твърда заплата към сегашния момент от 1 500 - 2 000 лева, това ги гонете до дупка за парите които получават. Ама не може от лекар с основна (твърда) заплата от 600 лева да чакате той да мисли само за Вас. Не става. При 1500-2000 лева чисти пари може и да стане.

"Ама не може от лекар с основна (твърда) заплата от 600 лева да чакате той да мисли само за Вас" - Като не му се работи за 600 лв. да не е ставал лекар, а като е станал лекар с парите от данъците ми ще бичи за 600. Никаква чужбина за тях, като платят парите с които сме ги изучили да отиват където си искат. В крайна сметка има клетва и тя е да ПОМАГАТ ;)

А кой ги кара, да подписват трудови договори за толкова пари? Като са се съгласили да работят за толкова пари ще си изпълняват задълженията както трябва!

Ами ако аз съм на тях - щях да съм всеки ден пред вратата на директора - да му искам увеличение на заплатата, а не само да рева колко ми е ниска заплатата и да не върша работа и за тези пари и да чакам кеш под масата!

Никой не ги кара да подписват за 600 лв заплата. Те просто нямат избор! Или поне тези, които останаха... И да - киснат пред вратата на шефа да искат увеличение, но само с кисненето си остават... Условията (не само заплатата) са повече от мизерни. И аз в момента завършвам специализация и уча активно английски - познайте къде ще съм след 6-8 месеца ;) Ще ви идвам на гости, обещавам!

Няма такава заплата, която да накара да работят съвестно хора, които са свикнали да мародерстват. Едно раждане преди години струваше 400 евро на ръка, сега не зная колко е. Две хиляди лева за гинеколог са смешни пари. Затова не им вдигат заплатите - щото знаят че свалят по девет кожи от гърба на хората.

Между впрочем минималната заплата в Чехия е 320-330 евро, а средната 900-920 евро, при цени в големите хипермаркети (като Била - и там е пълно с тях)малко по-високи от нашите. Кофичка кисело мляко е 0,90-1,00 лв. "Баунти" на бензиностанция струваше 1 лв. Хляба е 0,80-1,20 лв. Минимална и средна заплата имат 3 пъти по-високи от нашите, НО цените им не са 3 пъти по-високи. Извода е че си живеят доста добре, да не кажа доста по-добре от нас. Това бяха думите и на жената с която разговарях надълго и нашироко. Най-болно ми стана когато ме попита: "Добре, ние също като Вас бяхме 45 години под диктатура и комунизъм, но след 1990 година при нас нещата потръгнаха сравнително добре. Не можем да се оплачем. Защо при Вас нещата не вървят? Като цяло чехите смятаме вас българите за втора ръка хора. Защо не вървят нещата при Вас?". Трудно е да отговориш на такъв прям и директен въпрос, въпрос чийто отговор няма да е приятен за нас.

Много ясно че ще е по-добре погледни къде се намира Чехия точно в центъра на европа и има граница с Германия - най-силната икономика.

Защото 1980 г. България беше взела куп външни кредити, за да строи магистрали и да се напъва за 1300 г. България без да знае, че след 11 години война в Афганистан, надпревара във въоражаването и перестойка, Съветския съюз (основния и пазар) ще фалира и ще се разпадне. В резултат - когато трябваше да плаща тези кредити след 10 години - нямаше пазари за продукцията и (или тези пазари нямаха пари), предприятията и нямаха печалба и го закъсваха и 1996 година България ФАЛИРА. А колкото до твоята позната - и аз смятам чехите за втора ръка германци, щом има значение, кой кого за какъв мисли! А лекарите в България трябва да търсят правата си от работодателите си (болници и медицински центрове) до дупка, а не да се сърдят на пациентите, че им е ниска заплатата или да им искат кеш.

тук ми мирише на сестринска грешка..толкова са ми противни тея сестрички-"лекарят спи-да не го будя ,че ще ми се навика"...какво ли й се е въртяло в празната глава...А това да няма лекар в толкова голяма болница с 4 отделения е пълен абсурд и 100% е лъжа или пак журналистите не са разбрали нещо

99 % от докторите и медицинския персонал са ИЗРОДИ

Споко брато скоро няма изруди , пове4ето на 60 + годинки млади няма , така че не се кахъри напразно :)

Ами имах една съседка докторка, която когато детето ми беше зле не искаше да се ангажира, че чистела гарсониерата си.Повече такива мърли като тази някак си не ми идва отвътре да уважавам. Била съм много глупава да си мисля, че тези изпълняват хипократови клетви, гледат в джоба ти само и нищо повече.

Да, наистина сте много глупава!

Драга "кира", лекар не означава специалист по всичко. Затова има специализации и различни медицински специалности. Явно наистина ви е нисък IQ коефициента, за да мислите че вашата съседка щом е лекар значи познава всички медицински специалности добре, че да се ангажира с вашето дете. Често забелязвам разни "гъдулки" да правят коментар по адрес на лекар отказал им помощ без да си дават сметка, че той не се захваща с тях, защото проблема не е в неговата област, неговата медицинска специалност. Въобще на необразован човек трудно можеш да му обясниш, че като си невролог напр. не можеш да даваш лекарско мнение, заключение и още повече да извършваш лечение в други медицински области (като напр. кардиология, ендокринология, и т.н.). Той обаче си мисли, че щом си лекар трябва да знаеш и можеш всичко не само по твоята, но и по другите медицински специалности.

Скъпа ,не еточно така .Преди да вземе специалност лекаря не знае и неможе да лекува така ли.Ами джипитата тогава от какво точно разбират и могат да лекуват?Много бягате от отговорност вие лекарите ,но ще дойде видов ден и тогава му мислете!

Лекарката преглежда в кабинет,а не в апартамента си такива особи като теб...Ами ако целия блок и се нареди пред вратата...кога ще си почисти !!!Нахалница си ти,кирке,мислиш,че докторите са ти длъжни,но мнооого грешиш!Ти с какво образование си,че да наричаш лекарка "мърла",а?

Образованието няма никакво значение.... Те ,,учените,, мърлячи са най- опасни.

Този "Healt" със сигорност работи в същата болница. Има загубен човешки живот а той тръгнал да ми разправя дали разбираме от медицина. Ами всяка седмица чуваме за подобни случаи, аз в щатите за 15г. не съм чул подобно нещо, а недай си боже да се случи затварят болницата. Кръв за кръв братя, нема закони нема правила трбва некой доктор да го изнесат с краката напред.

Не работя в тази болница, но знам кои са големите болници-стожери на системата. Не знам дали сте били в САЩ (както твърдите) ама трудно се затваря болница ей така драги, особенно в САЩ. Там медицината е превърната в изключително доходоносен бизнес. За Ваше инфо в САЩ в топ 10 на най-добре заплатените професии 8 от местата се държат от медицински специалисти и само 2 от други сфери. По-добре да не става нашето здравеопазване като тяхното, защото ще съдите лекари, но и ще плащате невероятни суми за здравни услуги, направо свят ще ви се завие. Между впрочем лекарската гилдия в САЩ, за да се защити от глупави пациенти и всякакви тъпани, които искат да ги съдят, работят основно по Guidelines (приети от лекарите-капацитети в съответната област). Явно и в България лекарската гилдия, за да се защити трябва да приеме консенсуси за всички основни заболявания. Относно това кой трябва да излиза с краката напред - не копай гроб другиму (па макар и само на думи), за да не паднеш сам в него (библейска мъдрост). Бъди жив и здрав, и почитай Всевишния (Най- големия Лекар сред лекарите)!

Не е вярно, че при отлепване на плацентата бебето умира. С моя приятелка се случи така, но я оперираха навреме. Тя и детето са живи и здрави.

А бе хора на вас ясна ли ви е диагнозата "плацента превия" Отлепва се плацентата, преди да се роди бебето и то загива. При отлепена плацента, детето не получава кислород през пъпната връв. Спира и кръвоснабдяването. Мога много да плюя по лекари за грешки но в случая няма такава!

Много са ми забавни хора като Вас Инна. Вие без да сте присъствала на прегледа, без самата Вие да сте прегледала пациента вече поставихте диагнозата. Изглежда във Вас дреме един истински доктор Хаус. Това са пълни глупости! Лекарския съюз щели да ни съдят... ами давайте, лекарите правят грешка след грешка и се защитават едни други, но всъщност вината, че това е така е наша. Оставяме ги да ни се качат на главата и затова е така. Да видим ако нещата бяха такива като в "белите" страни около нас, както за такава "грешка" вкарват в затвора щяха да си позволяват да работят немарливо? Но в крайна сметка виновни сме ние и държавата, че позволяваме да ни правят на маймуни.

Не съм лекар, пациент съм. С такава диагноза-плацента превия и за малко щяха да изпуснат сина ми. Спаси само това ,че го родих доста бързо. И никой не защитавам. Просто изяснявам. Прочетете края на поста ми. Ако започна да говоря имам какво да кажа срещу докторите. Но прочетох статията и не видях вина.Не мога ли да изкажа мнение? Човек в мъката си може да обвини много хора, както аз направих когато дъщеря ми умираше.Радвам се ,че вдигнах скандал и успяха да я спасят! Просто се намесих навреме. Естествено, че не можах да осъдя доктор, въпреки,че те ми казаха без да искат в кой е вината. Това е положението в нашата държава.Нямаме права. Но пък и не е нужно да се обвиняват винаги и за всичко лекарите.

са 2 от най-честите спешни състояния по време на бременността -отлепване на плацентата -БОЛКАТА Е РАЗЛИЧНА ОТ НОРМАЛНИТЕ КОНТРУКЦИИ -ПРОДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ КОНТРАЦИЯ ,КОЯТО ТРАЕ НОРМАЛНО СЕКУНДИ ДО 1 МИН,И няма как да е допустимо дежурната акушерка да не алармира за това,както и плацента превия -другото спешно състояние -.....Толкова ли е трудно да реагират своевременно например на третата минута от започване на болка ,по-дълга от 1 минута ?Или има друга причина?

Държава, водена от корупцията и беззаконието - убиват хора -малки и големи - на кого му пука нали отново няма да има виновен - БЕЗОБРАЗНА БЕЗОТГОВОРНОСТ!!

Аз не плащам здравни застраховки и не ходя на лекар. Няма никакъв смисъл да има лекари. Просто всичко го има в интернет. Пишете си оплакванията и ви излиза диагнозата и лечението. Като малко се задълбочите и хоп, билките излизат. Пък вие сте взели да се настървяте тука, давате пари доброволно, после олеле. Ами не давайте, някой да ви бърка насила в джоба.

Да, бърка ми българската държава, чрез здравната каса. По закон не мога да започна работа без работодателят ми да ми плаща здравни застраховки.

внимавай обаче да не умреш от някоя печатна грешка

Когато бях на 9 години открих,че не дишам от дясната ноздра.Водиха ме по доктори дълго време и нито чуждо тяло откриха,нито полип.Само дето ме мъчиха в ИСУЛ.3 седмици лежах в УНГ-отделението.Щяха да ме оперират,но аз закусих и отмениха операцията.При изписването казаха на баба ми,че оперативната интервенция би била погрешна и диагнозата ми е друга.След 6 години при друг УНГ-преглед в кварталната поликлиника лекарката ми каза,че ми е изкривена носната преграда-по рождение или от травма.Това беше правилната диагноза!!!Но питам се дали с друга диагноза някой ще има време да чака 6 години или просто ще си отиде?И също така се питам ще събера ли някога смелост за операция на тази носна преграда,на кой лекар бих се доверила след тези погрешни диагнози?...

Поредният подобен случай, но дали някога ще прочетем за последния?! Знам, че не е лесно да се вземе решение в тази област точно, винаги има разни варианти, но нали за това ужким са учили толкова години, специализирали, работили и станали толоква потресаващо квалифицирани - за да могат да видят какво е положението и на жената, и на плода, да са способни да прочетат картона й, в който би трябвало да е отразено как е тя по принцип и как е протекла бременността, и накрая да вземат решението - дали да се изражда секцио или да се чака "нормалното" раждане - ама и то може да се предизвика със системи за контракциите, ако се бавят, или да започне само. Има жени, които са толкова уплашени, че се гипсират и не се случва нищо, и така може да се "умори бебето", което не може да излезе само, без участието на майката. Бащата е прав, на негово място един истински мъж би трябвало да вземе нещата в свои ръце и да раздаде правосъдие, защото от родните ни кривосъдни "органи" няма да го дочака! Но първо да извади жена си от тази морга!

Това "винаги има разни варианти" е толкова общо, че няма на къде. Аз пък ще кажа, че понякога няма никакви варианти. Тук със сигурност има лекарска грешка. Тя е или реална или в това, че не са обяснили на хората, че изход няма. Третият вариант е да са им обяснили, ама човек чува това което иска да чуе и не чува, това което не му се нрави. Със сигурност българските лекари имат един голям грях и той е че не се държат с пациентите като с клиенти. За това обаче е виновна здравната системема. Пациентите са платили едни осигуровки, бат Бойко е построил едни магистрали с тях и политиците стоят отстрани и гледат сеир: как ще изхранят семействата си лекари без заплати и как ще оцелят пациенти лекувани от хора които само мислят от къде да изкарат някой лев.

Не е така! Ако на лекарите в държавните и общинските болници не им харесват заплатите - вече има достатъчно частни болници, без договор със здравната каса - да отидат в някоя от тях, а не са си стоят (не работят) в държавните болници, да се оплакват колко им е зле и да чакат кеш под масата. Здравната каса разбира се трябва да се закрие, за да спрем да плащаме тези безсмислени осигуровки, а този който строй магистрали с нашите пари за здравеопазване - да махне винетките и да сложи на тези магистрали едни достойни тол такси (колкото е горивото ако заобиколиш България), за да може гастарбайтерите от Европа на път за Анадола и Близкия изток и тировете в двете посоки да носят пари, с които постепенно да ни върне здравните осигуровки, които вече 11 години внасяме, но не сме ползвали. Ние ще се лекуваме в частните болници и ако те си правят картели в България - извън България. Конкуренцията между болниците постепенно ще оправи нещата. Само, че за да се случи всичко това трябва парламента да има желание да оправи нещата, а не само да лапа. Хайде сега като икономист кажи къде съм сбъркал.

Ей така един скапаняк - професор Хаджиев от Майчин дом бе казал, че жена ми ще роди по естествен път, както баба му била раждала на нивата, добре че бе на конференция в Македония, та при преаклампсия екипа по спешност извади детето без да чака т.н. велик професор. После шефа на Майчин дом ми обяснява как "гарван гарвану око не вади" ... разстрел за такива гадове май трябва

Men цяла година ме гледах на видеозон- платен и не видяха тумора ми, чак Мазнейкова ми реши проблема- наистина не я видях даже, бе дошла след упойката, но не ми взе и една стотинка затова. Може и да не и ебило приятно, но сега съм жива и здрава.

Моите най-искренни съболезнования на семейството . Аз лично не дай си боже да съм на тяхно място бих убил главния лекар . Съжалявам но това е недопустимо и си е преднамерено убийство ... око за око . Това е .

мислите,че вината е на главния лекар,след като както има фалшиви полицаи с униформи на полицаи,които даже убиват и крадат,така може да са се вмъкнали фалшиви акушерки -това не е параноя,защото в други държави са хващали всякакви ментета или индивиди с лоши намерения в чужда за тях роля

Родилката е имала от 1 седмица високо кръвно налягане (прееклампсия??). Приета е в АГ клиника, където престоява няколко (колко?) дни. Въпрос- През неколкодневния престой какво е направено от лекарите за жената (и бебето)? Ако във форума има компетентен АГ специалист нека искрено да каже как се процедира в случай като този и трябва ли пасивно да се изчаква естествено раждане.

И откъде сте сигурни, че жената би могла да понесе секциото ? Ами ако лекарите бяха направили секцио и изгубят и детето, и майката?

Е как, какво тогава. Тогава съд и после съда разстрел!

Щом си икономист- значи можеш да четеш. Отвори някой учебник по акушерство, моля те и прочети какво пише там: Високото артериално налягане по време на бременността (прееклампсия) е рисков фактор за отлепване на плацентата (абрупцио). Абрупциото от своя страна е рисков фактор за дисеминирана вътресъдова коагулопатия (невъзможност кръвта да се съсири - на английски DIC syndrom - няма латински, защото това е по-нова диагноза) и за интраутеринна смърт на плода. Ако бяха направили секциото навреме - плацентата нямаше да се отлепи -> бебето нямаше да загине и майката нямаше да развие DIC синдром, тоест няма никаква причина майката да не може да понесе операцията. Нещо да кажеш за това?

трябвало е да дадат парички, за да им направят секциото, жалко, че човека, не е усетил намека...

не е усетил за сажаление.ако беше усетил и беше подкипил сега всичко щеше да е наред и майката добре и детето живо.наложи се да правим операция на съпругата ми.питаме лекарите кога.те отговарят като и доиде реда.съпругата ми 4-5 месеца с болки в краста неможе да ходи.после аз се заех намерих на кого да дам 140 лв и съпругата ми на втория ден беше на операсионната маса за жалост това истината с нашите лекари.има и съвестни но повечето те гледат в ръцете -за златото по тев развира се

Аве журналисти,не ви ли омръзнаха тия жълти заглавия...залива ни помия от всяка медия

Как точно журналистите са виновни, за това, че "лекарите" убиват пациенти ????

Аман от разбирачи!!!Но за това са виновни единстено и само журналистите,които си търсят сензации...вземете и прочетете някой учебник,ако не ви се занимава потърсете някой в интернет,но не писано в женски списания и се осведомете!!!

Прочетох: Високото артериално налягане по време на бременността (прееклампсия) е рисков фактор за отлепване на плацентата (абрупцио). Абрупциото от своя страна е рисков фактор за дисеминирана интраваскуларна коагулопатия (невъзможност кръвта да се съсири - на английски DIC syndrom - няма латински, защото това е по-нова диагноза) и за интраутеринна смърт на плода. Ако бяха направили секциото навреме - плацентата нямаше да се отлепи -> бебето нямаше да загине и майката нямаше да развие DIC синдром, тоест няма никаква причина майката да не може да понесе операцията.

Коректността в медицината (а и в останалите области) изисква да се цитира точно източника от който е взета информацията, защото иначе излиза, че Вие сте направили това откритие (в което се съмнявам). Цитирайте източника си, по него ще се разбере и Вашето ниво.

Щом правите такъв категоричен извод, че лекарите са престъпници (тъй като не визирате конкретна личност), тогава не ползвайте техните услуги. Щом смятате, че те правят само злини и нищо добро и градивно в помощ на останалите и обществото като цяло - избора за Вас е лесен: не ползвайте здравни услуги от лекари.

А ТОГАВА ЗАЩО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НИ РЕКЕТИРАТ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ЗА ЗДРАВЕ ?!? ЗАШОТО БЛС Е НАЙ-АЛ4НАТА МАФИЯ,ДОРИ СИЦИЛИАНСКАТА НЕ УБИВА ТАКА ЖЕНИ И ДЕЦА,КАКТО БЛС...! И МОЕТО ИНА4Е КЛ.ЗДРАВО БЕБЕ УМОРИХА С ПРЕНОСВАНЕ,ЗАЩО НЕ МИ ПРЕДИЗВИКАХА РАЖДАНЕ,ЗА ДА МОГАТ ВС.СЕДМИЦА ДА МИ ВЗИМАТ ПАРИ ЗА НЕКАДЪРЕН ВИДЕОЗОН, ТОВА Е БЛС = УБИЙЦИ В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ...!!!

Не знам с какво се занимавате и какъв образователен ценз имате, но все пак ... Понякога (в нередки случаи) АГ специалиста трябва да направи много тежки избори. Да избираш между два живота не е лесна работа. Желанието ти е да спасиш и двата, НО не такава е божията воля понякога. В такива случаи избора е труден и болезнен. Както споменах в по-преден пост - за пациента е най-болезнено и трагично когато попадне така да се каже в рамките на неопределеността, в рамките на именно онези случаи които без видима и ясна причина вземат негативна насока. Не всичко в медицинските науки е изяснено и се държи под пълен контрол. Ако беше така нямаше да са проблем и бич за човечеството заболявания като онкологичните, СПИН, и др.

Е как за какво за магистрали. Вижте поста ми по-горе!

Лекарите просто очакват пари,много добре знаят какво трябва да правят.Надявам се да получат адекватно наказание.

И аз съм възмутен от вашето мнение. Възмутен съм от това как бързо и на базата на една статия сте готови да осъдите човек, без да имате пълна картина на обстоятелствата и фактите по дадения казус.

А откъде си толкова сигурен, че възмущението е на базата на една статия само?! На всеки от нас му се налага да посети лекар/болница-мога да ти кажа от ЛИЧЕН опит, че не просто е възмутително, а направо потресаващо т.н. "здравеопазване"....